Jakie korzyści dla zdrowia przyniesie stosowanie Czarnuszki ?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) , zwana również czarnym kminkiem, od 2 tysięcy lat stosowana jest na Wschodzie jako przyprawa i drogocenny lek.  Podobno sam Mahomet twierdził: „Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. I faktycznie, okazuję się, że może być ona panaceum na wiele chorób. Przyjrzyjmy się więc co zawierają te małe czarne ziarenka o niezwykle silnych właściwościach, antyzapalnych, antynowotworowych, antyoksydacyjnych i ochronnych:

  • witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i in.
  • białka (w tym 8 niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
  • flawonoidy i saponiny
  • fosfolipidy i fitosterole
  • różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne)

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

 

  1. Zapalenie gardła

Ma działanie antyzapalne, dezynfekuje, uśmierza ból, hamuje wzrost patogenów w tym Candida Albicans.

2. Padaczka

Czarnuszka posiada właściwości przeciwdrgawkowe. Badania przeprowadzone w 2007 roku z udziałem dzieci opornych na leczenie konwencjonalnymi lekami wykazały, że podawanie ekstraktu z czarnuszki z wodą znacznie zmniejszaja aktywność napadów.

3. Ciśnienie krwi

Skutecznie obniża ciśnienie krwi. Efekty są zauważalne już po dwóch miesiącach zażywania 100-200 mg ekstraktu z niasion czarnuszki.

4. Grzybica

Sprawdza się w walce z chorobami grzybicznymi. Naukowcy uważają że czarnuszka swoje właściwości antygrzybiczne zawdzięcza związkowi o nazwie tymochinon, który skutecznie zwalcza zagrzybienie organizmu.

5. Działanie przeciwnowotworowe

Olej z czarnuszki od ponad tysiąca lat uznawany jest za naturalny środek zwalczający raka. Posiada m. in. zdolność apoptozy (śmierci) komórek rakowych, nie czyniąc przy tym szkody zdrowym komórkom. Hamuje też angiogenezę i metastazę komórek nowotworowych. Badania przeprowadzano na różnych typach raka, m. in. białaczki, raka okrężnicy, a nawet trzustki.

6. Działanie antycukrzycowe

Za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych, czarnuszka obniża poziom cukru we krwi. Działa ochronnie na trzustkę i sprzyja jej regeneracji.

7. Układ pokarmowy

Dzięki swoim właściwością przeciwskurczowym czarnuszka łagodzi wzdęcia. Ponadto likwiduje zgagę, łagodzi symptom refluksu żołądkowo-przełykowego i usprawnia pracę jelit.

8. Choroby skórne

Pomaga w walce z trądzikiem, łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry. Przyspiesza też gojenie się ran i owrzodzeń.

9. Alergie

W przypadku alergii, za sprawą właściwości antyhistaminowych, okazuję się prawdziwym lekarstwem – łagodzi ostre reakcje alergiczne, takie jak kaszel i katar sienny.

10. Odporność

Dla wzmocnienia odporności najlepiej spożywać łyżeczkę oleju z czarnuszki na czczo przed śniadaniem. Wzmacnia układ odpornościowy pobudzając syntezę interferonu. Przyjmowanie czarnuszki powoduje również wzrost ilości limfocytów i makrofagów.

 

Jak stosować czarnuszkę?
  • profilaktycznie w kuchni, jako przyprawę
  • w postaci naparu
  • w postaci oleju
  • w postaci nalewki
  • w postaci ziołomiodu (ziarenka utarte z miodem)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz