CO DZIEJE SIĘ W TWOIM ORGANIZMIE PO ZJEDZENIU 1 ŁYŻECZKI WITAMINY C

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Witamina C nie jest produkowana przez organizm ludzki. Stopień absorpcji również nie jest jednakowy u każdego z nas. Dlatego przyjmowanie stosunkowo sporych dawek witaminy C jest dobrą inwestycją dla zdrowia.

Zamieszczony 24 listopada 2011 roku biuletyn w Journal of Orthomolecular Medicine omawia badanie zreferowane w PubMed, wykazujące, że istnieje korelacja między  wysokim stężeniem witaminy C a rzadszym występowaniem niewydolności serca , a także między niższym poziomem witaminy C w surowicy a wzrostem śmiertelności.

Systematyczne jedzenie 1 łyżeczki kwasu askorbinowego :

  1. Zwiększa efekty  chemioterapii 
  2. Zwiększyć produkcje kolagenu w skórze i stawach
  3. Pomaga  w leczeniu łuszczycy  i innych zapalnych chorób skóry
  4. Przyspiesza regeneracje
  5. Pomaga w metaboliźmie tłuszczów,  lepsza kontrola wagi 
  6. Trwają obiecujące badania na temat wpływu kwasu oskorbinoweg na raka jelita grubego
  7. Wykazano, że kwas askorbinowy zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach nowotworowych
  8. Działa jak wiele silnych leków przeciwzapalnych, ale bez efektów ubocznych
  9. Działą uspokajająco
  10. Badania mówią, że witamina C może przyczynić się do spowolnienia procesu tworzenia przerzutów nowotworowych
  11. Usuwa przebarwienia na skórze
  12. W połączeniu z kwasem omega-3 łagodzi stres i  działa przeciwzapalnie 
  13. Pomaga w gojeniu  ran, kości i stawów
  14. Jest naturalnym środkiem  przeciwbólowym 
  15. Zapobiega przerzutom różnych form raka
  16. Spowalnia postęp choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych
  17. Naturalnie  odtruwa wątrobę 
  18. Zwiększa syntezę hormonów anabolicznych

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Badania :

Douglas R.M. i wsp. Vitamin C for preventing and treating the common cold, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648Oxalate absorption and endogenous oxalate synthesis from ascorbate in calcium oxalate stone formers and non-stone formers, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15558527Ascorbate increases human oxaluria and kidney stone risk, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987848High-dose parenteral ascorbate enhanced chemosensitivity of ovarian cancer and reduced toxicity of chemotherapy, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500406

 


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

3 Komentarze

  1. Mówimy o l-kwasie askorbinowym? Że niby tym nie idzie przedawkować? A bóle w klatce i inne przypadłości? Naturalna C z dziką róża to rozumiem, ale l-kwas każdy jest syntetyczny! Tak czy nie?

Dodaj komentarz