Antynowotworowe skutki jedzenia dwóch dojrzałych bananów dziennie.

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Banany  często nazywa się karmą, ale przez większość są one jednak tak bardzo niedoceniane. Łatwo jest nie brać pod uwagę tych owoców w żółtej skórce, ponieważ co jakiś czas pojawia się jakiś egzotyczny owoc, który jest promowany jako następny rewolucyjny produkt dla zdrowia.

Prawda jest taka, że banany są smaczną super żywnością, która dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych niezbędnych do tego byś czuł się kwitnąco.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Mają niemal wszystkie rodzaje składników odżywczych, witamin, naturalnych cukrów (fruktozy i sacharozy) i włókien. Powiedzenie powszechne dla jabłek ma również zastosowanie do bananów gdyż – „banan dziennie może utrzymać z dala lekarza”.

Czy wiesz, że banan jest numerem jeden spożywanej żywności prze Europejczyków? Więcej bananów jest spożywanych w Europie każdego roku niż jabłek i pomarańczy razem wziętych. Dla tak wielu ludzi jest rutyną kupowanie kilku tych owoców i jedzenie ich w ciągu tygodnia. Początkowo mają zielonkawo żółty kolor i nie mają żadnych plam. Ale z czasem coraz bardziej dojrzewają i pojawiają się na nich brązowe plamy. Plamki te stają się coraz większe, aby następnie pokryć cały owoc.

Większość z nas sądzi, że brązowe banany są zgniłe i nie należy ich jeść. Nie ma nic złego w takim przekonaniu dlatego, że większość owoców gdy staną się brązowe po prostu gnije. Ale w przypadku bananów to zupełnie inna historia. Im dojrzalsze, tym bardziej ciemne mają plamy, a co za tym idzie zawierają więcej aktywatorów TNF-alfa.

Więc co to takiego jest TNF?

 TNF-alfa zwalcza nieprawidłowe komórki w organizmie. Jest to pomocne w komunikacji między komórkami Twojego układu odpornościowego i jego odpowiedzi . Pomaga również w ruchu komórek prowadzącą do tych części ciała, gdzie występuje zakażenie lub zapalenie.

Według badań naukowych, dojrzałe banany pomagają w produkcji TNF-alfa, która przeszkadza we wzroście komórek nowotworowych. Hamuje także rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych przez indukcję apoptozy (śmierć komórki). Wraz z tymi korzyściami, są i inne np. banany mają również duże ilości przeciwutleniaczy. Pomagają we wzmacnianiu układu odpornościowego i dają impuls do liczenia krwinek białych.

Więc jeśli widzisz brązowe plamy na swoich bananach, nie należy ich wyrzucać. Są to najlepsze banany do jedzenia. Dostaniesz mini zdrowotny zastrzyk wraz z dawką energii.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz