Czy masło jest zdrowe?

zrzut-ekranu-2016-12-04-o-15-22-07
Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Przez ostatnie 40 lat popularyzowano w tematyce diety nurt zakazujący tłustego sera, zamiast którego zalecano chudą pierś z indyka na ciemnym chlebie koniecznie bez masła, a na pachnący boczek i chrupiąca skórę z kurczaka można było co najwyżej spojrzeć płaczliwym wzrokiem. Główna zasada brzmiała: „tłuszcz jest z natury wrogiem, a tłuszcz pochodzenia zwierzęcego wręcz śmiertelnym wrogiem”.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Masło doczekało się sporej konkurencji. Obecnie po margarynę sięga się częściej, niż bo poczciwe masło. Jest to częściowo spowodowane faktem, że zimna margaryna jest bardziej smarowna, a w dodatku o wiele tańsza. Zimne masło jest twarde, oraz rozpada się na chlebie w postaci grudek. Ponadto mówi się, że składniki masła działają szkodliwie na serce. I tak, margaryna zwykle składająca się z utwardzonego tłuszczu roślinnego, może wydawać się na pierwszy rzut oka zdrowa. Jednak szwedzkie badania z 2004 roku pokazują, że wysokie spożycie tłuszczu mlecznego nie jest szkodliwe dla serca i naczyń krwionośnych.

Margaryna zawiera wiele tłuszczów trans

Masło zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i witaminy (A,D,E,K), które znajdują się w mleku. Margarynę zaś wytwarza się z uwodornionych tłuszczów roślinnych, często zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych trans. Według badań, margaryna podnosi poziom złego cholesterolu w organizmie. O przewadze masła nad margaryną możesz poczytać więcej na mojej stronie.

Masło, smalec, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy i olej rzepakowy to dobre tłuszcze

Chociaż tłuszcze w diecie bywają często demonizowane, są podstawą zdrowej diety. Ważny jest oczywiście pewien umiar w spożyciu tłuszczów. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej kokosowy a także masło i smalec zawierają cenne witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3, których nie ma tyle w innego typu żywności. Szczególnie zdrowe jest masło klarowane (masło ghee), popularne w kuchni ajurwedyjskiej. Zawiera ono 99% tłuszczu, a punkt dymienia oscyluje w granicach 235 stopni. Dlatego też nadaje się nawet do smażenia, oraz ma długi termin ważności. Można też łatwo zrobić je samemu w domu.

Jak zrobić masło klarowane:

Wystarczy stopić w garnku 2 kostki masła. Należy doprowadzić je do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i tak podgrzewać około 10-15 minut. Podczas podgrzewania należy zebrać pojawiającą się pianę. Następnie odstawić na kilka minut garnek celem lekkiego przestudzenia, po czym przecedzić masło przez gazę do glinianego lub szklanego naczynia. Szczelnie zamknięte przechowywać w lodówce.

 

 

 

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Darmowa treść PREMIUM - prosto na twojego maila / przykładowe diety, przepisy, plany treningowe

UWAGA! DIETA FIZJOLOGICZNA - ZDROWE ODCHUDZANIE / MASOWANIE

ddd

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz