19 super produktów spożywczych naturalnie oczyszczających wątrobę

zrzut-ekranu-2016-12-04-o-15-22-07
Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Żyjemy w świecie, w którym rozwój chorób trwa w najlepsze. To nie powinno dziwić, skoro nasze środowisko jest niezwykle toksyczne tj. nasza żywność, powietrze, woda itp.. Przykładem są wybielacze i inne detergenty stosowane do czyszczenia – są bardzo szkodliwe już przez samo ich wdychanie. Innym przykładem są stosowane masowo w produkcji żywności pestycydy. Od dłuższego czasu naukowcy są zaniepokojeni stanem naszego toksycznego środowiska, a badania pokazują, jak toksyny powszechnie obecne w środowisku mogą prowadzić do wielu zaburzeń, w tym autyzmu.

Wątroba jest bardzo ważnym organem

Jest to największy gruczoł detoksykujący w organizmie. Bez wątroby człowiek nie może żyć. Pełni wiele funkcji, m.in.:

  • odtruwa krew, aby usunąć szkodliwe substancje (takie jak toksyny, narkotyki, alkohol i nie tylko)
  • jest „magazynem” witamin i żelaza
  • przekształca przechowywany cukier do formy glukozy, gdy poziom cukru w organizmie spada poniżej normy
  • wytwarza żółć – substancję niezbędną do trawienia tłuszczów
  • odpowiada za rozpad hemoglobiny jak również insuliny i innych hormonów
  • niszczy stare czerwone krwinki

Wątroba jest odpowiedzialna za wiele funkcji życiowych, w wyniku czego jest to bardzo podatna na choroby.

Oczyść swoją wątrobę za pomocą 19 super produktów żywnościowych! 

1. Buraki i marchew: Marchew jest bogata w glutation – białko, które pomaga w detoksykacji wątroby. Oba warzywa mają dużą zawartość flawonoidów i beta-karotenu. Jedzenie buraków i marchewki może pomóc w stymulowaniu i poprawy ogólnego funkcjonowania wątroby.

2. Pomidory: Mają obfite ilości glutationu (patrz artykuł powyżej), przez co są doskonałym detoksykantem. Likopen obecny w pomidorach chroni przed rakiem piersi, skóry i płuc.

3. Grejpfruty: Są kolejnym źródłem glutationu oczyszczającego wątrobę. Są również źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, dzięki czemu zwiększają produkcję enzymów biorących udział w oczyszczaniu wątroby.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

4. Szpinak: Surowy szpinak jest potężnym źródłem glutationu, który wyzwala enzymy oczyszczające wątrobę z toksyn.

5. Owoce cytrusowe: Cytryny i limonki zawierają bardzo duże ilości witaminy C, która pomaga stymulować wątrobę i wspomaga syntetyzowanie materiałów toksycznych w substancje, które mogą być absorbowane przez wodę.

6. Kapusta: Izotiocyjaniany (ITC) zapewniają aktywność enzymów detoksykujących wątrobę, które jednocześnie pomagają wypłukać toksyny i mają działanie antyrakowe.

7. Kurkuma: Kurkuma jest ulubioną przez wątrobę przyprawą. Wspomaga regenerację za sprawą poprawy działania enzymów, które aktywnie wypłukują rakotwórcze substancje.

8. Orzechy: Orzechy włoskie są dobrym źródłem glutationu, kwasów tłuszczowych omega-3 i argininy- substancji, które wspierają oczyszczanie wątroby, zwłaszcza w kwestii pozbycia się amoniaku.

9. Awokado: to kolejny produkt bogaty w składniki odżywcze, pomagający ciału produkować glutanion.

10. Jabłka: Są bogate w pektyny i inne związki niezbędne do oczyszczenia i uwolnienia od toksyn przewodu pokarmowego. Jabłka ułatwiają wątrobie pozbyć się balastu w postaci toksyn utrudniających oczyszczanie.

11. Brukselka: Brukselka jest bogata w siarkę i antyoksydacyjne glukozynolany, przez co zmusza wątrobę do uwolnienia enzymów, które neutralizują toksyn środowiskowe i żywieniowe.

12. Czosnek: Czosnek jest potężnym źródłem siarki, która aktywuje enzymy wątrobowe odpowiedzialne za wypłukiwanie toksyn. Czosnek posiada również duże ilości allicyny i selenu – są to dwa naturalne związki, które pomagają w oczyszczeniu wątroby.

13. Mniszek lekarski: Herbata z mniszka lekarskiego pomaga wątrobie w rozbić tłuszcz, produkować aminokwasy i usuwać toksyny.

14. Zielone warzywa liściaste: Zielone warzywa są bardzo bogate w chlorofil – absorbuje toksyny środowiskowe, zwiększa produkcję żółci, neutralizuje metale ciężkie, chemikalia i pestycydy, co zmniejsza obciążenie wątroby.

15. Warzywa kapustne: Jedzenie brokułów i kalafiora powoduje zwiększenie produkcji glukozynolanów, które pomagają wypłukać rakotwórcze toksyny.

16.Szparagi: Szparagi mają działanie moczopędne, pomaga w procesach oczyszczania organizmu balansując obciążenie spowodowane detoksykacją między wątrobę i nerki.

17. Zielona herbata: Zielona herbata jest pełna przeciwutleniaczy, znanych pod nazwą katechiny – związków znacznie wspomagających funkcjonowanie wątroby.

18. Oliwa z oliwek: Tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jak również olej z lnu i nasion konopi są świetnym wsparciem dla wątroby, ponieważ „wysysają” szkodliwe toksyny z organizmu.

19. Alternatywne ziarna: Ziarna bogate w gluten (np. pszenica) obciążają funkcje detoksykacji w wątrobie i wytwarzanie enzymów. Sięgnij po alternatywne ziarno, takie jak quinoa, proso i gryka.

 

 

 

 

 

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Darmowa treść PREMIUM - prosto na twojego maila / przykładowe diety, przepisy, plany treningowe

UWAGA! DIETA FIZJOLOGICZNA - ZDROWE ODCHUDZANIE / MASOWANIE

ddd

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz