Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

zrzut-ekranu-2016-12-04-o-15-22-07
Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

W niektórych krajach, stanowi ona aż 50% całkowitej konsumpcji kawy. Z reguły jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu od zwykłej kawy. Normalna kawy ma wiele korzyści zdrowotnych, a jak to jest z kawą rozpuszczalną?

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Czym jest kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna jest napojem, który jest wykonany z suszonego ekstraktu kawy. Ekstrakt jest uzyskiwany poprzez zmielenie ziaren kawy, a po zaparzeniu ekstraktu usuwa się wodę tak, że tworzy się proszek lub granulki, które rozpuszczają się po dodaniu wody.

Przeciwutleniacze i składniki odżywcze z kawy rozpuszczalnej

Podobnie jak zwykła kawa mielona, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych antyoksydantów. Ze względu na metodę produkcji, kawa rozpuszczalna zawiera nieco inny stosunek przeciwutleniaczy. Ponadto standardowy kubek kawy rozpuszczalnej bez dodatków zawiera tylko 4 kalorie, oraz niewielkie ilości potasu, magnezu i niacyny.

Zawiera mniej kofeiny

Kofeina jest najczęściej spożywanym pobudzaczem na świecie. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera od 30 do 90 mg kofeiny, a filiżanka kawy palonej zawiera jej 70 do 140 mg. Dla tych, którzy są wrażliwi na kofeinę, kawa rozpuszczalna może okazać się lepszym wyborem. Zbyt dużo kofeiny może prowadzić do bezsenności, rozstroju żołądka, drżenia i przyspieszonego bicia serca.

Zawiera więcej akrylamidu

Akryladmid jest potencjalnie szkodliwą substancją chemiczną, która tworzy się podczas palenia ziaren kawy. Substancja ta występuje także w innych produktach spożywczych, artykułach gospodarstwa domowego i w produktach higieny osobistej. Co ciekawe, kawa rozpuszczalna zawiera dwa razy więcej akrylamidu niż świeżo palona kawa. Spożywanie przez dłuższy czas akrylamidu może siać spustoszenie w organizmie; ma negatywny wpływ na układ nerwowy i zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Niemniej kawa rozpuszczalna nie zawiera go aż tyle, by być uznana za trującą, o ile nie jest pita codziennie w litrowych ilościach.

Korzyści zdrowotne kawy rozpuszczalnej:

  • poprawia funkcjonowanie mózgu
  • podkręca metabolizm
  • poprawia stan zdrowia wątroby
  • zmniejsza ryzyko rozwoju pewnych chorób (choroby neurodegeneracyjne)
  • poprawia zdrowie psychiczne.

Dobra czy szkodliwa…?

Wnioski: kawa rozpuszczalna nie jest ani zdrowsza, ani bardziej szkodliwa od zwykłej kawy. To różne dodatki, takie jak śmietana, cukier i inne sztuczne składniki (np. obecne w kawie instant typu 3w1) sprawiają, że Twoja kawa może okazać się niezdrową bombą kaloryczną.

Zalety kawy instant są oczywiste: jest szybsza i łatwiejsza w przygotowaniu, przy czym do jej sporządzenia nie potrzebujesz żadnego ekspresu, jedynie gorącej wody. Jeśli chodzi o smak, większość osób woli kawę paloną. Z punktu widzenia zdrowia, nie ma większej różnicy, więc sam zadecyduj, którą wersję kawy wybierasz.

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Darmowa treść PREMIUM - prosto na twojego maila / przykładowe diety, przepisy, plany treningowe

UWAGA! DIETA FIZJOLOGICZNA - ZDROWE ODCHUDZANIE / MASOWANIE

ddd

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz