Żywność pochodzenia zwierzęcego w formie podrobów była podstawą dań naszych przodków i dawała ogromne korzyści żywieniowe tym, którzy mieli ograniczony dostęp do innego pożywienia. Obecne społeczeństwo nie preferuje podrobów i są one zwykle unikane. Regularne ich spożywanie może przynieść niesamowite korzyści dla zdrowia i witalności.

Ozór

Jest to w rzeczywistości bardziej mięsień, jednak zawiera wysoki procent tłuszczu. Język składa się w 70% z kwasów tłuszczowych, co czyni go jednym z najbardziej delikatnych kawałków mięsa wołowego. Wielu ludzi naprawdę kocha smak języka (tzw. ozorka) i stawia go ponad inne mięso wołowe. Jest również łatwy w przygotowaniu i może być podawany według różnych receptur.

Serce

Serce nie wygląda apetycznie, ale większość z was będzie zaskoczonych, jak smakuje! Smak i tekstura przypomina nieco stek i pierś. Jest doskonałym źródłem żelaza, cynku, selenu oraz witamin z grupy B, takich jak B2, B6, kwas foliowy i B12. Serce jest szczególnie bogate w koenzym Q10, który jest niezbędny dla zdrowia mitochondriów i do wytwarzania energii.

Większość osób z przewlekłymi problemami zdrowotnymi ma brak koenzymu Q10 i uszkodzenia w obszarze mitochondriów. Serce jest najlepszym źródłem koenzymu Q10, a szczególnie serce bizona, bawoła, jelenia i innych zwierząt zaliczanych do bydła. Narząd ten to praktycznie mięsień o niskiej zawartości tłuszczu. Wiele osób lubi go w wersji posiekanej i jako dodatek do mielonego mięsa wołowego.

Wątroba

Wątroba jest najbardziej pożywnym narządem, a co więcej, jest to prawdopodobnie najbardziej odżywcza żywność na świecie. Zawiera specjalne kompleksy łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Wątroba jest potężnym źródłem witaminy A w czystej postaci – retinolu. Szacuje się, że trzy uncje (85 g) wątroby wołowej zawierają około 26,973 IU witaminy A, zaś wątróbka drobiowa około 15,306 IU. Olej z wątroby dorsza jest kolejnym bogatym źródłem retinolu, ale już jedzenie 2 razy w tygodniu wątróbki uchroni Cię przed deficytem wit. A, oraz wesprze utrzymanie optymalnego zdrowia.

Wątroba jest bardzo bogata w kwas foliowy, cholinę i B12. Wielu ludzi, którzy podążają nurtem zdrowego stylu życia, decyduje się na dietę, która uwzględnia mięso ekologicznego chowu. Mimo iż takie mięso ma swoje zalety, i tak zawiera wysoką wartość metioniny, przez co wzrasta produkcja homocysteiny. Niektóre z głównych składników odżywczych, które są wymagane w celu zmniejszenia poziomu homocysteiny, to właśnie kwas foliowy, cholina, i B12.

Narząd ten jest najbogatszym źródłem witaminy B12 – zawiera jej około trzy razy tyle, co nerki, siedem razy więcej niż serce i 17 razy tyle, co ozór lub wołowina. Wątroba jest również cennym źródłem innych składników odżywczych, takie jak selen, żelazo i cynk.

Nerka

Jest również bardzo bogata w substancje odżywcze i zawiera dużo białka z pełnym spektrum aminokwasów. Najlepsze nerki to nerki wołowe i jagnięce – zawierają sporą ilość nasyconych kwasów omega-3, są bardzo zdrowe i mają działanie przeciwzapalne. Jeśli chodzi o smak, przodują nerki bydlęce. W celu polepszenia smaku, warto przed przyrządzeniem moczyć je przez dwie godziny w litrze zimnej wody z łyżeczką różowej soli.

Grasica i trzustka

Gruczoły te są różowato białe i mają nieco słodki smak. Są bogate w pierwiastki śladowe, takie jak cynk i selen, które są istotne dla funkcji hormonalnych i dla obrony immunologicznej. Mają wysoką zawartość białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Mogą zmniejszyć stan zapalny w organizmie, a nawet usprawnić procesy trawienia i regulacji poziomu cukru we krwi.

Mózg

Omega-3-Fettsäuren EPA und DHA.”>Mózg jest zdecydowanie najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA. Cztery uncje (113,4 g ) mózgu zawierają około jeden gram EPA i jeden gram DHA. Mózg zawiera również potężne dawki składników odżywczych, istotnych dla układu nerwowego – takich jak fosfatydylocholina i fosfatydyloseryna.

Mózg posiada również wiele antyoksydantów, takich jak karnozyna, karotenoidy i tokoferole, chroniących tkankę neurologiczną przed stresem oksydacyjnym. Jest również bardzo bogaty w cholesterol, kolejny przeciwutleniacz istotny dla tkanki nerwowej, oraz przyczyniający się do optymalizacji funkcjonowania układu hormonalnego.

 W celu uzyskania tych cennych składników odżywczych, polecam mózgi bydlęce. Oczy są zaś bardzo bogate w retinol – czystą formę witaminy A, będącej kolejnym silnym antyoksydantem. Głowy ryb są cenione w wielu kulturach jako środek na poprawę wzroku i mądrości; a korzyści zdrowotne to m. in. zdolność do głębszego myślenia i poprawa percepcji.

Żołądek i jelita

Właśnie z żołądka przyrządza się staropolską zupę o nazwie flaki. Jest doskonałym źródłem mikroelementów, żelatyny i probiotyków. Istnieje wiele doniesień, iż spożywanie go poprawia system trawienny. Jelita są świetnym źródłem żelatyny i glutaminy, które mają kluczowe znaczenie dla stabilizacji i poprawy szczelności jelit. Ważną rzeczą przed przyrządzeniem smakołyków z żołądków i jelit jest ich dokładne oczyszczenie.

Oto coś dla smakoszy:

PRZEPIS NA JAJECZNICE Z MÓŻDŻKIEM

  1. Móżdżek zalać zimną wodą, usunąć krwiste błonki i odsączyć.
  2. Cebulę obrać, pokroić, oprószyć solą i lekko zeszklić na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Do cebulki dodać pokrojony w drobne kawałki móżdżek i dobrze wysmażyć.
  4. Na koniec wbić jajka, dodać posiekany szczypiorek i smażyć do momentu ścięcia jajek. Przyprawić do smaku.