LEKARZE ALARMUJĄ: natychmiast przestańcie karmić swoje dzieci hot dogami!

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lekarze w Stanach Zjednoczonych stanowczo odradzają rodzicom podawanie dzieciom jedzenia w formie hot-dogów. Mimo to hot dogi są ulubioną przekąską większości Amerykanów. Szacuje się, że w sam Dzień Niepodległości, który przypada 4 lipca, zjadają ich około 155 milionów.

Badania wykazały, że dzieci, które zjadają ponad 12 hot dogów miesięcznie, są o około 9 razy bardziej narażone na zachorowanie na białaczkę. Ponadto wyniki badań mówią, iż kobiety w ciąży, które konsumują jednego hot doga tygodniowo, urodzą dziecko będące w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia w przyszłości raka mózgu. Ma to miejsce również w przypadku konsumpcji hot dogów przez ojców – ich dziecko również może zachorować na raka. Przyczyną tych zatrważających zjawisk są chemiczne dodatki, którymi naszpikowane są parówki – azotyny i azotany.

 

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Azotyny i azotany to konserwanty dodawane do hot dogów, szeroko stosowane w przetwórstwie mięsnym m. in. w celu uniknięcia zatrucia jadem kiełbasianym. Niestety są rakotwórcze i mają bardzo szkodliwy wpływ na konsumenta. Podczas gotowania parówek (podgrzewania konserwowanego mięsa) azotany i azotyny reagują z naturalnie występującymi w mięsie grupami aminowymi, w wyniku czego powstają silnie rakotwórcze związki – nitrozaminy.

Wskazane jest, aby całkowicie wykluczyć hot dogi i parówki z dodatkiem konserwantów i polepszaczy z diety, ale jeśli nie można tego zrobić, to należy drastycznie ograniczyć ich spożycie do możliwego minimum. Następnym razem zastanów się, zanim zaserwujesz swojemu dziecku parówkę i zwróć uwagę na jej skład…

 

 

 


Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz