Jedzenie hot dogów zwiększa ryzyko …

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Badania wykazały, że dzieci, które zjadają ponad 12 hot dogów miesięcznie, są o około 9 razy bardziej narażone na zachorowanie na białaczkę. Ponadto wyniki badań mówią, iż kobiety w ciąży, które konsumują jednego hot doga tygodniowo, urodzą dziecko będące w grupie wysokiego ryzyka wystąpienia w przyszłości raka mózgu. Ma to miejsce również w przypadku konsumpcji hot dogów przez ojców – ich dziecko również może zachorować na raka. Przyczyną tych zatrważających zjawisk są chemiczne dodatki, którymi naszpikowane są parówki – azotyny i azotany.

 

 

Azotyny i azotany to konserwanty dodawane do hot dogów, szeroko stosowane w przetwórstwie mięsnym m. in. w celu uniknięcia zatrucia jadem kiełbasianym. Niestety są rakotwórcze i mają bardzo szkodliwy wpływ na konsumenta. Podczas gotowania parówek (podgrzewania konserwowanego mięsa) azotany i azotyny reagują z naturalnie występującymi w mięsie grupami aminowymi, w wyniku czego powstają silnie rakotwórcze związki – nitrozaminy.

Wskazane jest, aby całkowicie wykluczyć hot dogi i parówki z dodatkiem konserwantów i polepszaczy z diety, ale jeśli nie można tego zrobić, to należy drastycznie ograniczyć ich spożycie do możliwego minimum. Następnym razem zastanów się, zanim zaserwujesz swojemu dziecku parówkę i zwróć uwagę na jej skład…

 

 

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz