Dowiedz się co jeść dla Twojego typu budowy ciała!



Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Większość z nas nie zastanawia się nad znaczeniem naszego typu budowy ciała, rodzaj ciała nie tylko może opisywać wygląd danej osoby.

Rodzaj twojego somatotypu może pomóc określić najlepsze ćwiczenia, które pomogą Ci schudnąć, poprawić samopoczucie i odbudować zdrowie.

Powyżej macie moją interpretację somatotypu i typu budowy ciała znanych osób, klasyfikacja typów ciała jest bardzo elastyczna.

Aby określić somatotyp w 100% należy przeprowadzić szczegółowy wywiad środowiskowy. To są moje subiektywne propozycję 🙂

  1. Jessica Alaba ekto / linijka
  2. Britney Spears endo / linijka
  3. Kelly Ripa mezo / linijka
  4. Angelina Jolie ekto / stożek
  5. Rachel Hunter endo / stożek
  6. Jessica Biel mezo / stożek
  7. Miley ekto / klepsydry
  8. Kelly Brook endo / klepsydra
  9. Halle Berry mezo / klepsydra
  10. Mischa Barton ekto / trójkąt
  11. Kim K. endo / trójkąt
  12. Serena Williams mezo

ENDOMORFIK

Tego rodzaju korpus, znany również jako endomorfik zmaga się z nadmiarem kortyzolu i insuliny oraz  magazynowaniem tłuszczu wokół brzucha.

Proporcje ciała o kształcie jabłka są zdominowane przez wyższe poziomy androgenów, co prowadzi do nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz gromadzenia jej w okolicach piersi, talii i pleców. Nadwaga w okolicy brzucha związana jest z kilkoma zagrożeniami dla zdrowia, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy i raka.
Jednakże, nogi i ramiona są zwykle smukłe bez dodatkowej tkanki. Osoby z tego typu sylwetką są również zazwyczaj niższe i bardziej zaokrąglone.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Osoby te zdają się przybierać na wadze szybko, ale mogą one również szybko schudnąć.
Wszystko, co muszą zrobić, to kontrolować swoją dietę i mogą być z powrotem w dobrej formie! Należy pamiętać, że tłuszcz gromadzi się szybciej w obszarze brzucha niż w okolicy pupy i ud.

Odżywianie dla modelu jabłka.

Jeśli masz ciało w kształcie jabłka, musisz zdawać sobie sprawę z ilości kalorii, które można przyjąć w codziennej diecie. Należy dążyć do zrównoważonego podziału makroskładników jak 30 procent węglowodanów, białka- 35 procent i 35 procent tłuszczu.
Skoncentruj na zbilansowaniu swojej diety, ilości białka i warzyw z równie wystarczającą ilością zdrowych tłuszczy. Uzupełnij swoje węglowodany z żywności, takiej jak owoce i warzywa.
Unikaj produktów wysokowęglowodanowych, ponieważ są one łatwo przekształcone, co z kolei zostanie zapisane w organizmie w postaci tłuszczu. Zdecyduj się na żywność o wysokiej zawartości węglowodanów raz w tygodniu.


Co zjeść?

Zdrowe tłuszcze jednonienasycone: Te tłuszcze wpływają na zdrowe serce znajdują się w orzechach (orzechy włoskie i migdały), nasionach (kozieradka, owies, chia), oliwie z oliwek, oleju kokosowym, maśle orzechowym i pełnotłustych serach. Żywność z zawartością tych zdrowych tłuszczy pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, ograniczając nadmierne wydzielanie insuliny, tłumiąc leptynę (hormon hamujący łaknienie), co zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku, a wpływa na zrównoważenie poziomu glukozy i insuliny w organizmie.
Tłuszcze przeciwzapalne: Tłuszcze te można znaleźć w awokado, oliwie z oliwek, okoniu morskim, łososiu i produktach pełnoziarnistych- jęczmień, gryka i amarant. Te pokarmy pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi w organizmie, a także pomagają w kontrolowaniu poziomu kortyzolu.

Fasola biała: Jest naturalnym źródłem fosfatydyloseryny, ten związek chemiczny, pomaga obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu) w mózgu. Ponadto, biała fasola jest bogata w błonnik, który pomaga balansować i stabilizować poziomu insuliny w organizmie.Jagody: Jagody zawierają pewne związki bioaktywne, które pomagają zwiększyć wrażliwość na insulinę i obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Ciemna czekolada lub kakao: kakao, hamuje enzymy, które ograniczają wahania poziomów ciśnienia krwi w organizmie. Ponadto, zwiększa poziom serotoniny, substancji chemicznej, która ma działanie antydepresyjne i pomaga obniżyć poziom kortyzolu we krwi, a tym samym łagodzi stres i depresję.

Czyste białka: kurczak, wieprzowina, ryby i mięso wołowe pomogą utrzymać niższy poziom leptyny w organizmie. To znaczące polepszenie metabolizmu i szybsze spalanie tłuszczu.

Liściaste zielone warzywa: szpinak, jarmuż, kapusta, sałata rzymska i inne warzywa liściaste wprowadzą Twoje ciało w stan spalania tłuszczu. Są niskokaloryczne, a wysoko odżywcze. Zamiast jego przechowywania, organizm zaczyna pracować i dokonuje cięcia tłuszczów z komórek.

Jabłka: Jabłka organiczne pomagają obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego” cholesterolu) we krwi.


Czego nie jeść?

Sztuczne słodziki: Pokarmy zawierające aspartam i sztuczne substancje słodzące, przyczyniają się do wzrostu apetytu i przyrostu masy ciała.
Napoje kawowe lub z kofeiną: Przyczyniają się one do zwiększenia stężenia kortyzolu i insuliny. Ale tylko gdy pijesz kawę po nieprzespanej nocce, dla wypoczentego organizmu kawa jest w większości przypadków prozdrowotna. 
Rafinowane węglowodany: Żywność jak  makaron i biały chleb mają niską zawartość tłuszczu, ale powodują skok poziomu cukru we krwi, co może zwiększyć nacisk na ciało i sprawi, że szybko staniesz się głodny.

Fruktoza, słodzone pokarmy o wysokiej zawartości fruktozy, syrop kukurydziany: Te pokarmy mogą pracować na to, aby zwiększyć Twoje pragnienie i apetyt.Żywność o wysokiej zawartości cukru:produkty słodkie, jak ciasta, ciastka i pączki zwiększają poziom insuliny we krwi i przyczyniają się do nadwagi. Podobnie jest z żywnością, taką jak mango, ananas i winogrona, a także aromatyzowane jogurty, napoje energetyczne i pakowane koktajle.

Śmieciowe jedzenie: przekąski takie jak chipsy ziemniaczane, pizza, hamburgery i inne śmieci żywności mają wysoką zawartość tłuszczu i węglowodanów i należy ich unikać.

Jednostka o kształcie jabłka jest wrażliwa nawet na źródła zdrowych węglowodanów, takich jak słodkie ziemniaki, ryż i ciecierzyca, które mogą prowadzić w tym przypadku do nadwagi.

 

EKTOMORFIK

Korpus w kształcie gruszki, znany również jako ektomorfik, bardzo szczupła sylwetka o bardzo dynamicznej przemianie materii

Odżywianie dla ciała w kształcie gruszki

Szybki metabolizm jest plusem, jeśli chodzi o organizm o kształcie gruszki. Dlatego ten typ ciała musi zadbać o odpowiednie spożycie kalorii i węglowodanów.
Podziel swoje makroelementy następująco: 50 procent węglowodanów, 25 procent tłuszczu i 25 procent białka.
Dla korpusu w kształcie gruszki, warto sięgnąć po dietę o niskiej zawartości tłuszczu. To rzeczywiście pomaga pozbyć się upartego tłuszczu nagromadzonego w dolnej części ciała.

Co jeść

Siemię lniane: Lignany zawarte w nasionach lnu są szczególnie polecane kobietom w wieku okołomenopauzalnym, ponieważ regulują poziom estrogenów

Warzywa kapustne: warzywa takie jak kapusta, kalafior, bok choy( kapusta chińska), kiełki rzeżuchy i podobnych warzyw liściastych zielonych, które zawierają duże ilości składników odżywczych (sulforafany i izotiocyjaniany) pomagają w obniżaniu poziomu estrogenów.

Organiczne mleczne i mięsne produkty: To pomaga w obniżaniu poziomu hormonów estrogenowych.

Produkty o niskiej zawartości tłuszczu mlecznego: Wapń w produktach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu pomaga regulować sposób w jaki tłuszcz jest przechowywany, gromadzony i dzielony.

Owoce i warzywa bogate w błonnik: Żywność jak serca karczocha, buraki  o wysokiej zawartości błonnika- w ten sposób możesz pomóc w usuwaniu z organizmu estrogenu.

Kiełki brokułów: kiełki brokułów są doskonałym źródłem sulforafan, które pomagają obniżyć poziom estrogenu. Dodatkowo, składniki odżywcze w nich zawarte pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Kiełki fasoli: Zawarte są w nich białka, cukry, tłuszcze, naturalny błonnik i witaminy. Większość z nich dostarcza organizmowi witamin z grupy B, a także witamin A, C, E. W ich skład wchodzą również pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu – wapń, żelazo, siarka, cynk, magnez, selen, potas i lit. Białko roślinne pomaga odbudowywać komórki i tkanki. Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia. Witamina C zwiększa odporność, zapobiega przeziębieniom. Witamina E ma właściwości odmładzające. Zawarte w kiełkach składniki mineralne chronią przed anemią, usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego, wpływają korzystnie na cebulki włosów. Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi.

Całe ziarna: ziarna jak quinoa, owsa i gryki są doskonałym źródłem fitoestrogenówi i polifenoli, które pomagają w obniżaniu poziomu estrogenów.

Chude białko: źródła chudego białka zawierają lizynę i treoninę, związki, które wspomagają pracę wątroby i zapewniają metabolizm estrogenów.

 

Czego nie jeść

Produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, tofu i niefermentowane produkty sojowe: To może zwiększyć poziom estrogenów w organizmie.

Kofeina: Picie zbyt dużej ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę może prowadzić do zwiększenia stężenia estrogenów.

„Białe” Węglowodany / makarony: Są wysokim glikemicznym źródłem węglowodanów, które prowadzą do zatrzymywania wody i tkanki tłuszczowej w dolnej części ciała.

Przetworzone mięso i gotowe dania obiadowe:  Wędliny są bogate w tłuszcz, co przyczynia się do wzrostu poziomu estrogenów. Dodatkowo, są one ładowane solą, która powoduje zatrzymanie wody.

Alkohol: Alkohol zwiększa produkcję estrogenów w organizmie, co dodatkowo zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależnych, takich jak rak piersi.

Szkodliwe tłuszcze: szkodliwe tłuszcze zawierają uwodornione oleje i częściowo uwodornione oleje, często znajdują się w mixach tłuszczów i margarynach. Tłuszcze te zwiększają produkcję estrogenów.

Zapalne tłuszcze: dotyczy to większości olejów roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, szafranowy, palmowy i oleju z nasion bawełny, które zwiększają poziom estrogenów w organizmie.

Tłuszcze nasycone: Te pochodzą ze źródeł zwierzęcych, takich jak nabiał o wysokiej  zawartości tłuszczu i czerwonego mięsa.

MEZOMORFIK

 

Korpus w kształcie klepsydry mieści się gdzieś pomiędzy jabłkiem i kształtem gruszki. Ten typ kształtu ciała jest również znany jako mezomorfik.
Osoby z modelem ciała w kształcie klepsydry muszą radzić sobie z niskimi poziomem hormonów tarczycy, a masa ciała rozłożona jest równomiernie w organizmie.
Ten typ ciała zazwyczaj ma miękkie, okrągłe kształty z muskularnym wyglądem, ma tendencje do budowania masy mięśniowej w okolicach ramion, klatki piersiowej, nóg. Wydaje się być szczupły, atletycznie wyglądający i ma mało tkanki tłuszczowej. Ludzie, którzy mają tego typu ciała są najbardziej uprzywilejowani reakcją komórek mięśniowych na bodźce oraz wysokim metabolizmem. Ze względu na wysoki metabolizm, mają tendencję do łatwego spalania tłuszczu. Mogą zyskać lub stracić na wadze bez większego wysiłku, w zależności od tego, co jedzą.

Odżywianie dla ciała w kształcie klepsydry:

Ponieważ ten rodzaj ciała przypada między kształtem jabłka i gruszki, należy podzielić równo makroelementy: węglowodany, białka i tłuszcze.
Cel: dostarczyć jedną trzecią całkowitej liczby kalorii z każdej z tych trzech grup.

Co jeść?

Surowe warzywa i owoce: Włączenie wielu warzyw i owoców, takich jak jabłka, pomarańcze, gruszki, rzodkiewki, marchew i zielone warzywa liściaste do diety.

Płatki pełnoziarniste: płatki owsiane, quinoa i gryka w ramach swojej zwykłej diety.

Wołowina z hodowli karmionych trawą: jest naturalnym źródłem jodu, żelaza, silnych kwasów tłuszczowych i sprzężonego kwasu linolowego.

Wodorosty i algi: Są doskonałym źródłem jodu, mogą pomóc w radzeniu sobie z niskim poziomem hormonów tarczycy. Jod wspomaga produkcję tyroksyny, co dodatkowo pomaga regulować i poprawić metabolizm organizmu.

Olej kokosowy:  pomaga on zmniejszyć ilość tłuszczu w jamie brzusznej i wpływa na zwiększenie energii.

Brazylijskie orzechy: są bogate w selen, który jest bardzo dobry dla tarczycy.

Czego nie jeść?

Napoje z kofeiną:  herbatę, kawę i gorącą czekoladę. Należy również unikać napojów energetycznych i napojów gazowanych, które zawierają kofeinę.

Węglowodany rafinowane: Omijać rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka i produkty zawierające białą mąkę, białe pieczywo i makarony.

Niesfermentowane produkty sojowe: spożywanie może zwiększyć poziom estrogenów, które blokują prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Fluor i chlorowana woda: Ograniczenia funkcji tarczycy.

Goitrogeny: przekąski, takie jak kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, słodkie ziemniaki, kukurydza, fasola lima, proso, produkty sojowe i rzepaku mogą zakłócać syntezę hormonów zdrowej tarczycy, co prowadzi do rozszerzenia gruczołów.

Orzeszki ziemne i masło orzechowe: działanie silnie kwaśne i zapalne, roślin strączkowych hamuje funkcję tarczycy.

Produkty zawierające rtęć- głównie ryby: w tym ryby, takie jak makrela królewska, rekin, miecznik  (z wyjątkiem tuńczyka bonito), ponieważ są one znane z działania na odpowiedź hormonalną tarczycy.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz