Folia aluminiowa groźna dla zdrowia?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Czy gotowanie w folii aluminiowej jest zdrowe?

Naukowcy potwierdzają, że nawet śladowe ilości aluminium, które przedostają się do jedzenia mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Aluminium jest pierwiastkiem naturalnie występującym w skorupie ziemskiej. Istnieje w glebie, roślinach i wodzie. Nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć aluminium ale możemy zadbać o to, aby nasze pożywienie było wolne od niego.

Według kanadyjskiego departamentu zdrowia Health Canada około 95 procent aluminium dostarczone jest do naszego organizmu w postaci jedzenia, ale tylko 1 procent jest rzeczywiście wchłaniane do naszego ciała.

Badania pokazują, że posiłek gotowany w folii aluminiowej może przekraczać o ponad sześć razy poziom bezpiecznej konsumpcji.

Naukowcy z American University of Sharjah potwierdzili, że jeden posiłek gotowany w folii aluminiowej może zawierać do 400 mg tego metalu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia najwyższa możliwa dawka dzienna aluminium wynosi około 60 mg na osobę. Spożywane w dużych dawkach aluminium gromadzi się w kościach i mózgu. Zbyt duże nagromadzenie glinu może prowadzić do choroby Alzheimera i osteoporozy.

Dr Fathia Mohammed i dr Essam Zubaidy badali folię z Chin, Indii i Egiptu i podczas swoich prac badawczych doszli do następujących wniosków:

Kliknij poniżej w Polub tę stronę, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga. Jeżeli masz pytanie dotyczące artykułu : Wpisz wiadomość 


  • Ciało ludzkie jest w stanie tolerować 1mg aluminium na 1kg masy kostnej. Po przekroczeniu tej granicy – glin akumuluje się w mózgu i w kościach.
  • Pod mikroskopem zauważono, że im wyższa temperatura, tym aluminium jest bardziej wypłukane. Folia nie nadaje się do gotowania i nie nadaje się do używania z warzywami takimi jak pomidory, sok z cytrusów i przyprawy”

Ponieważ glin ma podobne właściwości do wapnia, może być absorbowany do struktury kości i tam gromadzony. Może być także osadzany w tkance mózgu, co ma związek z chorobą Alzheimera.

Toksykolog z tego samego uniwersytetu zauważył, że zastosowanie soli, kwasu cytrynowego lub octu zwiększa uwalnianie związków glinu.

Zespól naukowców stwierdził jednoznacznie, że jedzenie pożywienia gotowanego w folii aluminiowej jest szkodliwe dla zdrowia. Cały czas trwają jednak spory co do wielkości bezpiecznej dawki aluminium.

Amerykańska instytucja National Center for Biotechnology Information potwierdziła w swoich badaniach, że:

– Glin jest uznaną neurotoksyną, a to może spowodować zaburzenia funkcji poznawczych i demencję.

– Na ogół, wchłanianie metali w przewodzie pokarmowym jest szeroko zróżnicowana i zależy od wielu czynników w tym między innymi wieku oraz pH żołądka.

– ostatnie badania z użyciem spektrometrii masowej wykazało, że niewielka, aczkolwiek jakby nie patrzeć znaczna ilość glinu przekracza barierę krew-mózg, wchodzi w mózgu, i gromadzi się w półtrwały sposób.

Aluminium może spowodować poważne problemy zdrowotne w poszczególnych populacjach, szczególnie u dzieci, osób starszych, jak również u pacjentów z zaburzeniami funkcji nerek i należy unikać niepotrzebnej ekspozycji na glin.

Wnioski z tych badań nie wskazują na to, że aluminium ma bezpośredni negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście może to prowadzić do Alzheimera ale pocieszające jest to, że organizm ludzki musiałby być wystawiony na działanie aluminium przez dłuższą ilość czasu.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz