8 ZIÓŁ I PRZYPRAW, KTÓRE POPRAWIĄ TRAWIENIE


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Przedstawiam 8 ziół i przypraw, które mają działanie rozkurczowe i sprzyjają w wydzielaniu optymalnej liczby enzymów i kwasów odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie. Warto pamiętać, że sprawnie pracujący układ trawienny chroni nasz przed grzybami, bakteriami i toksynami. Prawidłowe stężenie kwasu solnego i dynamiczne ruchy kosmków jelitowych gwarantuje nam prawidłowe wchłanianie wartości odżywczych. Przyczynia się to bezpośrednio do prawidłowej pracy układu odpornościowego a co najważniejsze prawidłowej produkcji białych krwinek, które są kluczowymi wojownikami w walce ze wszystkimi chorobami.

Bazylia – Przyprawa stosowana często na południu Europy, głownie w kuchni włoskiej do pizzy, spaghetti czy sałatki caprese. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, pobudza apetyt, przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo i przeciw wzdęciom. Olejek uzyskany z tej rośliny działa bakteriobójczo.

 

Kurkuma – Mielona używana jest do barwienia ryżu, makaronów. Dobrze komponuje się z potrawami z fasoli i soi. Działa przeciw zapalnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Redukuję poziom złego cholesterolu, honuje rozwój cukrzycy typu II. Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.

Imbir – Przyprawa stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Ma wiele pozytywnych właściwości. Ułatwia trawienie dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza ślinę i soki żołądkowe, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Przeciwdziała mdłością po narkozie, chemioterapii, w ciąży czy chorobie lokomocyjnej. Zmniejsza zlepianie płytek krwi, chroni przed tworzeniem się zakrzepów. Łagodzi bóle miesiączkowe, leczy przeziębienia i migreny dzięki właściwością przeciwzapalnym. Działa również przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

___________________________________________

Chlorella –  Ściana komórkowa chlorelli zawiera unikalną substancję sporopolleine.  Metale ciężkie oraz toksyczne substancję są przez nią wiązane w sposób nieodwracalny i wydalane na zewnątrz. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu uzależnione jest od sprawnego usuwania toksyn.

Lubczyk – Stosuję się go, jako przyprawę do rosołu, zup, ciemnych sosów. Działa moczopędnie, pomaga w dolegliwościach trawiennych (wzdęcia, niestrawność)

Tymianek – Stosowany do mięs, sałatek i tłustych potraw. Za pomocą tej pachnącej potrawy, można leczyć choroby żołądka, jelit czy oskrzeli.

Czarnuszka – Zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę i liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Jest dobrym środkiem wiatropędnym, stosuje się ją przeciwko niestrawności i dolegliwością jelitowym.

Cynamon –  poprawia wrażliwość na insulinę – Badania potwierdziły, że węglowodany zjedzone z szczyptą cynamon, nie podnoszą tak poziomu cukru w organizmie, jak jedzenie węglowodanów bez cynamonu.


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz