Cuminum Cyminum- ta niesamowita i silna przyprawa znana jest w Polsce pod nazwą Kmin rzymski . Przyprawa ta ma pieprzny smak , który dodaje ciepły, orzechowy posmak potrawom i jest podstawowym składnikiem dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej oraz Północnej Afryki.

Ludzie używają tej przyprawy na całym świecie od wieków. Ta aromatyczna przyprawa miała swój początek w Egipcie i jest idealnym uzupełnieniem curry i sproszkowanej papryczki chilli. Kmin rzymski jest zdrową i mocną przyprawą, która spotęguje walory smakowe twoje ulubionej potrawy, ale czy wiesz, że za jej pomocą można spalić także dodatkowe kilogramy?

Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Complementary Therapies in Clinical Practice polegały na sprawdzeniu i testowaniu efektów tej przyprawy  w nadwadze kobiet. 88 badanych kobiet z otyłością lub nadwagą przypadkowo podzielono na 2 grupy. Przez 3 miesiące obie grupy dostały wytyczne żywieniowe oraz miały stały kontakt z dietetykiem prowadzącym ilość spożywanego pożywienia zredukowana była o 500kcal.

Jedna z grup kobiet miała spożywać 3 gramy (mniej niż 1 łyżeczka) Kmin rzymskiego dziennie dodawaną do 140 gram jogurtu roślinnego (taką samą ilość jogurtu bez kminu spożywała także druga grupa kontrolna).

Po 3 miesiącach grupa kobiet jedzących jogurt z kminem  straciła średnio 50% więcej tłuszczu  niż grupa jedząca sam jogurt. Co więcej procent tkanki tłuszczowej zmniejszył się o 14,4%- 3 razy bardziej niż u drugiej grupy kontrolnej. Naukowcy zdeklarowali, że poświęcą więcej uwagi tej przyprawie, ponieważ wyniki są zaskakująco pozytywne.

Na tym jednak nie kończą się zalety regularnego spożywania kminu . U uczestników, którzy jedli łyżeczkę przyprawy dziennie, poziom trójglicerydów spadł o 23 punkty (u pozostałych o 5 punktów). Zmniejszył się również poziom homocysteiny . Podsumowując, zjadacze kminu spalili więcej kalorii dodając przyprawę do swojej diety. Najlepszą informacją jest jednak to, że kmin wpłynął także na ich zdrowie, zmniejszając ryzyko chorób serca i otyłość.

Eksperci  twierdzą, że przyprawy mogą przyspieszać metabolizm, jak również dzięki zawartości fitosteroli mogą hamować absorpcję złogów wapniowych  w organizmie tętnicach.

Kmin rzymski – KORSZYŚCI ZDROWOTNE

Jak już powiedzieliśmy, ta potężna przyprawa może dostarczyć wiele korzyści dla zdrowia. Jest doskonały dla osób mających problemy z trawieniem ponieważ zawiera olejki eteryczne, magnez i sód. Związki te wspomagają trawienie i przynoszą ulgę dla żołądka. Ludzie korzystają z tej przyprawy do walki i leczenia wielu problemów zdrowotnych, takich jak: bezsenność, zaburzenia oddechowe, niedokrwistość, a nawet schorzeń skóry. Olejki eteryczne zawarte w kminie bogate są w żelazo oraz witaminę C (która wspomaga zdrowy układ odpornościowy i chroni przez powstawaniem infekcji) . Najnowsze badania ukazały, że kmin może być stosowany również w celu zwiększenia pamięci naszego mózgu oraz pełni rolę w walce przed drobnoustrojami. Można go zmielić lub użyć całych nasion. Ale rekomendujemy używać zmielony proszek. Najlepsze sposoby, by włączyć kmin do swojej codziennej diety:

  • dodawaj kmin do swoich ulubionych zup, gulaszu, ryżu, fasoli lub soczewicy
  • przyprawa doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami, marchewką, dynia, kalafiorem
  • możesz dodać kmin, do marynowania, sosow sałatkowych i majonezu
  • wystarczy posypać kminem prażone orzechy lub ciecierzyce
  • możesz go także użyć przygotowując mieszaniny mięsne (pieczeń, pulpety, hamburgery)
  • przyprószyć jajecznice przed przygotowaniem
  • kupić gotową herbatę z kminu lub zrobić własny domowy napar herbaciany, wystarczy zagotować nasiona i namaczać je przez 10 minut

Kmin rzymski jest podstawowym produktem który powinieneś włączyć do swojej diety, ma właściwości zdrowotne i dostarcza wiele korzyści dla zdrowia. Poniżej więcej pomysłów jak wykorzystać kmin w praktyce. Mamy nadzieję, że spodobał Ci się ten artykuł i nie zapomnisz podzielić się nim ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

źródła:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25456022

Roghayeh Zare et al. “Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women.” Complementary Therapies in Clinical Practice 20 (2014) 297e301

A G Jagtap, P B Patil. Antihyperglycemic activity and inhibition of advanced glycation end product formation by Cuminum cyminum in streptozotocin induced diabetic rats. Food Chem Toxicol. 2010 Aug-Sep;48(8-9):2030-6. Epub 2010 May 6. PMID: 20451573

Surya Dhandapani, Vijayakumar Ramasamy Subramanian, Senthilkumar Rajagopal, Nalini Namasivayam. Hypolipidemic effect of Cuminum cyminum L. on alloxan-induced diabetic rats.Pharmacol Res. 2002 Sep;46(3):251-5. PMID: 12220968

Gagandeep, Sivanandhan Dhanalakshmi, Ester Méndiz, Agra Ramesha Rao, Raosaheb Kathalupant Kale. Chemopreventive effects of Cuminum cyminum in chemically induced forestomach and uterine cervix tumors in murine model systems. Nutr Cancer. 2003;47(2):171-80. PMID: 15087270

N Nalini, V Manju, V P Menon. Effect of spices on lipid metabolism in 1,2-dimethylhydrazine-induced rat colon carcinogenesis. J Med Food. 2006;9(2):237-45. PMID: 16822210