Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego do swojej porannej kawy, aby spalać jeszcze więcej kalorii !


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Po raz pierwszy gdy usłyszałem o dodawaniu oleju i tłuszczu do kawy ,wyraz na mojej twarzy był mieszanką dezorientacji i obrzydzenia.

Mam na myśli to, że nie codziennie spotykasz się z napojem który zawiera olej kokosowy i masło! Szczególnie w społeczeństwie które desperacko chce usunąć tłuszcz i kalorie z wszystkiego co zjadamy. Jak dla mnie ta nowa koncepcja potrzebowała trochę czasu abym do niej przywyknąć.

Jeszcze do niedawny byłem jednym z takich konsumentów, którzy mieli wątpliwości co do tej mieszaniny.

Przeliczałem kalorie nawet nie patrząc na składniki i kupowałem produkty beztłuszczowe, słodziki do kawy imitujące śmietankę, mimo tego , że olej palmowy był trzecim składnikiem. Wówczas bycie szczupłym było priorytetem, co oznaczało dla mnie unikanie tłuszczu i potraw wysokokalorycznych.

Obecnie , jak już stałem się starszy i mądrzejszy , moje priorytety zmieniły się z potrzeby bycia szczupłym na potrzebę bycia zdrowym, wiem, że dodawanie tłuszczu do diety nie spowoduje, że będę się otłuszczał. W gruncie rzeczy olej kokosowy pomaga podkręcić twój metabolizm a tym samym spalać tłuszcz !

Olej kokosowy w odróżnieniu od innych olejów, składa się z kwasów tłuszczowych o średnim łańcuchu, zamiast o długim łańcuchu. Kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu są metabolizowane w inny sposób niż te o długim, co z kolei prowadzi do korzystnego podkręcenia tempa metabolizmu. W badaniach wykazano, że dodawanie od 1 do 2 łyżek oleju o średnim łańcuchu kwasów tłuszczowych dziennie ( na przykład nadmieniony olej kokosowy) zwiększyło zużycie energii o 5% — co dało nam do 120 kcal spalonych w ciągu dnia więcej.

Nie patrząc na korzyści zdrowotne , dodawałem olej kokosowy do mojej kawy przez parę lat tylko dlatego ,że tak mi to dobrze smakowało.

Nie spowoduje to ,że twoja kawa stanie się tłusta albo kokosowa jak mogłoby się wydawać. Natomiast ten napój zapewni tobie kremową kawę, perfekcyjnie osłodzoną odżywką białkową z dodatkiem cynamonu i wanilii. Bez oleju palmowego, bez konserwantów i bez sztucznych substancji słodzących.

Połącz tą kawę z odżywczym śniadaniem a sprawisz sobie świetny start na dobry początek dnia!

Jest więcej powodów dla których kocham moją kawę z olejem kokosowym:

– Nie muszę dodawać mleka ani śmietanki, które mogłyby ostudzić mój ciepły kubek !

– Olej kokosowy nie osłabia smaku kawy, a ja lubię mocną kawę .

– Olej kokosowy jest zawsze na wyciągnięcie ręki, natomiast śmietanki i mleko szybko tracą termin ważności i pozostaje nam wypić czarną kawę, która po prostu nie jest przeze mnie lubiana.

– Mam wzmożoną czujność i czuję się pobudzony na dłużej niż po wypiciu samej kawy!

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

To nie jest kuloodporna kawa ( Bulletproof Coffee), o której mogłeś już wcześniej czytać . Bulletproof coffee składa się z 1-2 łyżek masła od krów karmionych trawą , 1-2 łyżek specjalnego oleju Brain Octane albo oleju MCT (zawierające również kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu- które charakteryzują się 18 krotnie i 6-cio krotnie mocniejszym działaniem niż olej kokosowy, dodatkowo są bezsmakowe), 1-2 filiżanek kawy– wszystko mieszamy w blenderze/mikserze. Mimo że wiem iż konsumowanie tego oleju jest dobre, spożywanie go w nadmiarze również może mieć skutki uboczne.

Jak zrobić śmietankę do kawy z oleju kokosowego ?

Ilości składników jakie używam są preferowane przeze mnie aby uzyć kawę o smaku i aromacie jaki ja preferuje.Jeśli kawa jest dla ciebie za słodka , odpuść sobie miód albo go ogranicz.

Składniki:

3/4 szklanki oleju kokosowego organicznego (miękkiego, ale nie rozpuszczonego)

1/2 szklanki organicznego miodu (osobiście kupuje od lokalnego dostawcy)

1 łyżka stołowa organicznego cynamonu

1 łyżka stołowa czystego ekstraktu z wanilii

1 łyżka stołowa sproszkowanego ziarna kakaowca
Wymieszaj wszystkie składniki w misce dopóki się nie połączą razem w spójną konsystencję.

Przechowywać w szklanym słoiku z szczelnym wieczkiem.

Jak ożywać tej śmietanki do kawy ?

Zaparz swoją ulubioną kawę(fair-trade albo organiczną). Jedna filiżanka lub dwie powinny wystarczyć.

Dodaj 1-2 łyżki śmietanki do swojej ciepłej kawy.

W tym momencie możesz również dodać od 1-2 łyżeczek masła od krów karmionych trawą, które lubię dodawać jeśli mam je pod ręką. Jest to osobista dowolność czy będziesz chciał/ła dodawać masło, aczkolwiek jest w stanie zwiększyc posmak i kremowość !

Używając blendera lub innego miksera nadającego się do tego, zmiksuj kawę i śmietankę razem przez 5 sekund.

Wlej do swojego kubka i ciesz się !

 


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

6 Comments

    • NAJLEPSZA KAWA – OLEJ KOKOSOWY, CYNAMON, KARDAMON, IMBIR, I CHILI, MOŻNA TEŻ DO TEJ SKŁADANKI DODAĆ KURKUMĘ, WSZYSTKIEGO DAJEMY CZUBEK ŁYŻECZKI, NAJMNIEJ CHILI
      POLECAM DLA ZDROWIA

Dodaj komentarz