W organizmie aspartam przekształca się w rakotwórczy formaldehyd

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kontrowersje odnośnie jednego z najbardziej popularnych sztucznych słodzików na świecie, aspartamu (NutraSweet, Equal), nie cichną od około 30 lat. Wtedy to ten produkt chemiczny został dopuszczony do sprzedaży przez organ regulacyjny wspierający interesy branży farmaceutycznej, mimo istnienia dobrze udokumentowanych badań na temat zagrożeń towarzyszących jego spożywaniu. A jednak do dziś wiele osób nie zna brudnej historii tego słodzika chemicznego, nie wspominając o braku wiedzy, czym faktycznie jest aspartam, oraz jak wpływa na ciało i umysł.

Dla większości osób aspartam jest tylko kolejną dopuszczoną przez FDA (Agencja Żywności i Leków, ang. Food and Drug Administration) z pewnością bezpieczną alternatywą cukru, w przeciwnym razie nie byłoby jej na rynku. Ale prawda o aspartamie jest znacznie bardziej złowieszcza. Również zatrważający jest sposób, w jaki ta substancja słodząca została dopuszczona do sprzedaży ( http://www.fda.gov. ). Jest wiele zaskakujących historii o aspartamie, ale już na pewno mało kto słyszał o rządowej zmowie  na rzecz interesów potężnych koncernów farmaceutycznych.

1. W organizmie aspartam przekształca się w rakotwórczy formaldehyd

Składający się z trzech unikalnych związków aspartam jest synergistycznie toksycznym związkiem chemicznym. To oznacza, że suma poszczególnych jego związków składowych jest wykładniczo bardziej toksyczna, niż każdy z nich osobno. A przecież już nawet w izolacji, trzy główne składniki występujące w aspartamie :

  1. kwas asparaginowy

  2. fenyloalanina

  3.  metanol

SĄ TOKSYCZNE !

Fot. 2. Zdjęcie paznokci po stosowaniu odżywki z formaldehydem

W szczególności wolny metanol  jest wysoko toksyczny. Najpierw przekształca się w formaldehyd, który podczas konsumpcji rozkłada się do kwasu mrówkowego. W przeciwieństwie do metanolu znajdującego się w napojach alkoholowych i różnych owocach i warzywach, metanolowi pochodzącemu z aspartam nie towarzyszy etanol, który działa ochronnie przed zatruciem metanolem. Sama metanol balsamuje żywe tkanki i uszkadza DNA, a także może spowodować chłoniaka, białaczkę i inne formy raka.

formaldehyd -> KWAS MRÓWKOWY 

2. Aspartam powoduje otyłość i zespół metaboliczny

Sztuczne środki słodzące są zwykle postrzegane jako alternatywa dla cukru, który (zdaniem większości ludzi) spożywany w nadmiarze jest sprawcą przyrostu masy ciała, oraz zaburzeń metabolicznych takich jak cukrzyca. Jednak wiele badań naukowych potwierdziło, że substancje chemiczne, takie jak aspartam,  mogą być bardziej szkodliwe, ponieważ przyczyniają się do wzrostu masy ciała w sposób niezwiązany z kaloriami.

W czasopiśmie Appetite ponownie w 2013 roku opublikowano badanie, którego wynikiem było stwierdzenie, że w porównaniu do sacharozy w postaci cukru, aspartam jest rzeczywiście gorszy pod względem promowania przyrostu masy ciała. Podobne badania opublikowane w Journal of Yale stwierdziły, że aspartam zaburza naturalną produkcję hormonów w organiźmie, zwiększając zarówno apetyt i łaknienie cukru.

AleBigos06

3.Mianowany przez Reagana komisarz FDA pomógł w zatwierdzeniu aspartamu mimo dowodów wskazujących na jego toksyczność.

Wierzcie lub nie, ale aspartam został odkryty przypadkowo przez naukowców pracujących nad opracowaniem leku na wrzody dla GD Searle & Company, korporacji farmaceutycznej, która później w roku 1985 została przejęta przez Monsanto. Kiedy naukowcy odkryli, że otrzymana substancja ma słodki smak, firma GD Searle wnioskowała do FDA o pozwolenie na dopuszczenia jej do handlu.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________
Jednak najwcześniejsze przeprowadzone badania odnośnie bezpieczeństwa stosowania aspartamu dowiodły, że powoduje padaczkę, a nawet może doprowadzić do śmierci, co FDA przemilczało. Gdy naukowcy z FDA zorientowali się, że aspartam jest niebezpieczny, firma GD Searle poczekała na mianowanie (wyznaczonego przez prezydenta Ronald’a Regan’a) nowego komisarza FDA, który przeforsował dopuszczenie aspartamu do handlu.

Szczegóły dotyczące tej transakcji politycznej zostały zamieszczone w dokumencie zamieszczonym na własnej stronie internetowej FDA, ale fakt, że aspartam okazał się niebezpieczny, jest wystarczający… Dopiero poprzez korupcję, ten sztuczny słodzik przetorował sobie drogę do ponad 9.000 produktów konsumenckich, z których wiele jest ogólnodostępnych po dzień dzisiejszy:
http://www.fda.gov

4. Aspartam jest produkowany z odchodów genetycznie modyfikowanych bakterii E. coli 

Kolejną niepokojącą informacją jest fakt, że aspartam produkuje się z odchodów genetycznie modyfikowanych bakterii E. coli. Bakterie te są zmienione genetycznie pod takim kątem, by otrzymany szczep produkował nienaturalnie duże ilości enzymu, którego produktem ubocznym jest  potrzebna do produkcji aspartamu fenyloalanina.

 

5. Aspartam przenika przez barierę krew-mózg, co może skutkować trwałym uszkodzeniem mózgu

Aspartam składa się w około 40 % z kwasu asparaginowego. To aminokwas, który w wolnej postaci kwasu posiada zdolność do przekraczania bariery krew-mózg. Gdy nadmiar ilości tego związku przedostanie się do organizmu, komórki mózgowe są bombardowane nadmiarem wapnia. Wynikiem jest uszkodzenie komórek nerwowych, a nawet śmierć komórek, co może doprowadzić do poważnego uszkodzenia mózgu.

W skrajnych przypadkach, ekspozycja na kwas asparaginowy, znanym również pod nazwą asparaginian, może powodować stany neurologiczne, takie jak padaczka i choroby Alzheimera, a także przyczynia się do wywołania chorób takich jak stwardnienie rozsiane (MS) i demencja. Asparaginian z aspartamu nadmiernie stymuluje mózg przez co powoduje związane z tzw. ekscytotoksycznością zaburzenia endokrynologiczne i hormonalne.

 

 

źródła :
http://www.fda.gov
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC387446/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666312004138
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/
http://www.upi.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7290308
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7290308
http://www.upi.com/Science_News/2013/08/26/Aspartame-patent-reveals-E-coli-feces-used/8131377527919/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1392232/

2 Komentarze

Dodaj komentarz