Na takie słodkości można sobie pozwolić. Zamiast cukru, zawierają suszone owoce i naturalne syropy, będące źródłem składników mineralnych i antyoksydantów.

 Składniki:

*szklanka + obranych pistacji lub  łyżka orzechów laskowych

*szklanka daktyli medjool bez pestek

*szklanka migdałów

*1/4 szklanka + 2 łyżki kakao lub karobu

*2 duże awokado lub 3 małe

*szczypta soli

*3 łyżki syropu klonowego lub miodu

*1/2 szklanka wiórków gorzkiej bezmlecznej czekolady

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

Przygotowanie:

1.Podpraż szklankę orzechów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10 minut w 150° C, ostudź i otrzyj ze skórek.

2.Przygotój spód: zmiksuj migdały, dodaj daktyle i 2 łyżki kakao, poczym miksuj dalej do uzyskania konsystencji klejących okruchów

3.Wyłóż równomiernie dno formy do tarty o średnicy ok. 23 cm, wyposażoną w zdejmowaną obręcz

4.Zmiksuj resztę kakao z awokado, sola i syropem klonowym aż uzyskasz aksamitny krem. Używając łopatki przełóż go do formy i wyrównaj powierzchnię.

5.Rozpósć czekoladę w misce wstawionej do garnka z gorąca wodą i skrop nią wierzch tortu, poczym posyp go pozostałymi orzechami, posiekanymi.

6.Wstaw tort do lodówki na minimum 1 godzinę i pokrój na 10 kawałków.

 

Jedna porcja posiada 220 kcal, 4 g białka, 16 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. 4 g błonnika.