Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, po uprzednim zasoleniu. Charakteryzuje się mocnym, kwaśnym smakiem, który zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają na zasadzie podobnej do antybiotyków – niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, czyli właśnie naturalne antybiotyki. Eliminują złe bakterię, dzięki czemu zwiększa się odporność organizmu. Wchodzące w skład kapusty kiszonej, fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo, będąc niezastąpionymi w leczeniu wielu schorzeń.

Sok jak uzyskujemy z kapusty jest znakomitym eliksirem, który wykorzystany

był już w starożytności do leczenia wszystkich schorzeń przewodu pokarmowego na kłopoty ze stawami czy bezsenność. 

 

Sok z kiszonej kapusty zawiera takie witaminy i pierwiastki jak:

Witamina C, E, B12, B6, P, beta-karoten

– Magnez, potas, żelazo, cynk, siarka

Właściwości soku:

1.Zapobiega ryzyku powstania raka.

Dzięki wysokiemu stężeniu glukozynolanów w szczególności sinigryny, sok z kapusty posiada bardzo duże zdolności przeciwzapalne. To wszystko wpływa na zmniejszenie ryzyka nowotworami. Ogólnie rzecz biorąc związki te stymulują układ odpornościowy, hamują wzrost komórek nowotworowych.

2.Leczy wrzody i pomaga utrzymać w zdrowiu przewód pokarmowy.

Sok z kapusty znany jest również w środowisku medycznym, zalec się go w trakcie problemów z jelitami, pomaga również, jeśli ktoś boryka się z wrzodami żołądka. Regularne picie soku z kapusty nie dopuszcza do namnożenia się Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za wiele chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, wspomnianych już wrzodów żołądka a nawet raka żołądka.

3.Blokuję zły cholesterol.

Sok z kapusty pobudza soki trawienne do lepszego trawienia tłuszczy, co za tym idzie obniża poziom złego cholesterolu.

4.Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zwalcza wiele innych dolegliwości.

Oprócz już wymienionych korzyści zdrowotnych sok z kapusty wykazuję działania przeciwzapalne, które w rezultacie pomagają m.in. w:

– zwalczaniu bólu stawów

– w walce z otyłością

– chorobach serca

– bólach migrenowych

– problemach z tarczycą

Sok z kiszonej kapusty ma również inne właściwości takie jak:

Oczyszczanie organizmu.

Zaleca się przez dwa tygodnie picie pół szklanki soku, trzy razy dziennie.

Rano na czczo i pół godziny po obiedzie i kolacji.

Zawarte w kiszonkach bakterie probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny.

 – Jest cennym źródłem błonnika.

Dzięki czemu po spożyciu daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Przyspiesz również metabolizm i reguluję przemianę materii.

Zwiększa libido.

Według autora książki Gilliana McKeitha „Jestem, czym jem” sok z kiszonej kapusty wymieniany jest, jako naturalny specyfik zwiększający popęd seksualny oraz ma pozytywny wpływ na płodność.

*Sok z kiszonej kapusty wzmacnia odporność organizmu na stres.

*Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.

*Działa odmładzająco,  ponieważ zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz stymuluje wzrost komórek.

*Sok z kapusty kiszonej zalecany jest przy leczeniu anemii.

*Obniża poziom cholesterolu.

*Zawiera także siarkę, która wpływa bardzo korzystnie na nasze paznokcie i włosy.

*Niweluje skutki działania alkoholu