W obecnych czasach większość z nas jest na jakiejś diecie a głównym źródłem informacji na temat odchudzania jest Internet. Jednak w natłoku informacji, można czasami się zgubić, co w końcu jeść a czego nie?

Najnowsze badania, które niedawno zostały opublikowane przez British Medical Journal donoszą, iż aronia,  zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron ( produkty, które zawierają sporą  ilość flawonoidów na 100g) zostały uznane za żywność, która powoduje utrzymanie naturalnej wagi ciała oraz jej spadek.

Na grupie 12400 amerykańskich kobiet i mężczyzn w wieku 24 lat przeprowadzono badania. Mianowicie osoby tę spożywały w swojej codziennej diecie wymienioną powyżej żywność. Badania pokazały, iż osoby tę nie przybrały w ty czasie na wadzę.

Czym są flawonoidy?

To naturalne związki bioaktywne, które występują w składzie owoców i warzyw.

Pełnią funkcję ochronne, barwiące, mają też bardzo silne działanie przeciwutleniające.

Naukowcy wyodrębnili już prawie 8 tys. związków flawonowych, jednak grupa ta stale się powiększa.

Flawonoidy mają niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm.

Zwiększone spożycie owoców i warzyw wiąże się z utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, ogromny wpływ mają na to flawonoidy, zwłaszcza (flawonole, antocyjany i flawony) udowodniono, iż zmniejszają one pobór energii w organizmie, powodują także zmniejszenie wychwytu glukozy w mięśniach a zwiększenie go w tkance tłuszczowej

Tym czasem inne badania nad zieloną herbatą, która jest również bogatym źródle flawonoidów sugerują, że może on zmniejszać wchłanianie tłuszczu, przy zwiększeniu wydatku energetycznego.

Zielone koktajle są bogate w antyoksydanty i różne inne substancje , które są korzystne dla zdrowia. Miedzy innymi w kofeinę, która pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydajność podczas ćwiczeń, zwiększa również metabolizm. Herbata ta zyskała duży rozgłos wśród osób odchudzających i miano najzdrowszego napoju świata.

  • Oczyszczają organizm z metali ciężkich i substancji toksycznych.
    • Działają antyoksydacyjnie – usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe.
    • Działają przeciwzapalnie.
    • Chronią serce i układ krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają rozwój procesu miażdżycowego, obniżają poziom cholesterolu.
    • Mają właściwości przeciwalergiczne.
    • Działają moczopędnie, oczyszczają drogi moczowe.
    • Zmniejszają objawy menopauzy.
    • Opóźniają procesy starzenia.

Podsumowując, wybierając napoje, owoce i warzywa o dużym stężeniu flawonoidów – takie jak zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron pomagamy, organizowi kontrolować wagę.

Dzięki starannie wybieranym owocom i warzywom możemy mieć większy wpływ na nasze zdrowie.

Miejmy nadzieję, że przedstawione badania będą służyć zdrowiu i pomogą udoskonalać wcześniejsze zalecenia i programy dietetyczne, w celu zapobiegania otyłości i jej potencjalnych konsekwencji.

Pamiętaj, że każdy ma swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne – nadwyżka kaloryczna z owoców i warzyw również może spowodować przyostry masy tłuszczowej.