Produkty, które zmniejszą wchłanianie cukru i oczyszczą naszą krew z toksyn – Czym są flawonoidy?


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

W obecnych czasach większość z nas jest na jakiejś diecie a głównym źródłem informacji na temat odchudzania jest Internet. Jednak w natłoku informacji, można czasami się zgubić, co w końcu jeść a czego nie?

Najnowsze badania, które niedawno zostały opublikowane przez British Medical Journal donoszą, iż aronia,  zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron ( produkty, które zawierają sporą  ilość flawonoidów na 100g) zostały uznane za żywność, która powoduje utrzymanie naturalnej wagi ciała oraz jej spadek.

Na grupie 12400 amerykańskich kobiet i mężczyzn w wieku 24 lat przeprowadzono badania. Mianowicie osoby tę spożywały w swojej codziennej diecie wymienioną powyżej żywność. Badania pokazały, iż osoby tę nie przybrały w ty czasie na wadzę.

Czym są flawonoidy?

To naturalne związki bioaktywne, które występują w składzie owoców i warzyw. Pełnią funkcję ochronne, barwiące, mają też bardzo silne działanie przeciwutleniające. Naukowcy wyodrębnili już prawie 8 tys. związków flawonowych, jednak grupa ta stale się powiększa. Flawonoidy mają niezwykle pożyteczne działanie na ludzki organizm.

Zwiększone spożycie owoców i warzyw wiąże się z utrzymanie odpowiedniej wagi ciała, ogromny wpływ mają na to flawonoidy, zwłaszcza (flawonole, antocyjany i flawony) udowodniono, iż zmniejszają one pobór energii w organizmie, powodują także zmniejszenie wychwytu glukozy w mięśniach a zwiększenie go w tkance tłuszczowej.

fff

Tym czasem inne badania nad zieloną herbatą, która jest również bogatym źródle flawonoidów sugerują, że może on zmniejszać wchłanianie tłuszczu, przy zwiększeniu wydatku energetycznego. Jest on pełen antyoksydantów i różnych innych substancji, które są korzystne dla zdrowia. Miedzy innymi w kofeinę, która pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz poprawia wydajność podczas ćwiczeń, zwiększa również metabolizm. Herbata ta zyskała duży rozgłos wśród osób odchudzających i miano najzdrowszego napoju świata.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________

W czy pomagają jeszcze flawonoidy?

  • Oczyszczają organizm z metali ciężkich i substancji toksycznych.
    • Działają antyoksydacyjnie – usuwają z organizmu wolne rodniki tlenowe.
    • Działają przeciwzapalnie.
    • Chronią serce i układ krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, opóźniają rozwój procesu miażdżycowego, obniżają poziom cholesterolu.
    • Mają właściwości przeciwalergiczne.
    • Działają moczopędnie, oczyszczają drogi moczowe.
    • Zmniejszają objawy menopauzy.
    • Opóźniają procesy starzenia.

Podsumowując, wybierając napoje, owoce i warzywa o dużym stężeniu flawonoidów – takie jak zielona herbata, jagody, jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, papryka, seler oraz winogron pomagamy, organizowi kontrolować wagę. Dzięki starannie wybieranym owocom i warzywom możemy mieć większy wpływ na nasze zdrowie.
Miejmy nadzieję, że przedstawione badania będą służyć zdrowiu i pomogą udoskonalać wcześniejsze zalecenia i programy dietetyczne, w celu zapobiegania otyłości i jej potencjalnych konsekwencji.

Pamiętaj, że każdy ma swoje indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne – nadwyżka kaloryczna z owoców i warzyw również może spowodować przyostry masy tłuszczowej.


Podziel się ze znajomymi 🙂
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Dodaj komentarz