Pij mleko litrami – przecież ono jest zdrowe!



Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeśli żyjesz jak większość ludzi, zostałeś wychowany na mleku krowim i prawdopodobnie nadal uważasz, że to zdrowa żywność, która jest podstawą diety kulturystycznej starej szkoły. Ten artykuł przedstawia informację dotyczące tego najpopularniejszego rodzaju mleka, które odbiorą Ci na nie apetyt. Artykuł dedykowany dla POLONII w USA

Mleko jest niedrogie, smaczne, bogate w witaminy i minerały, a dodatkowo zawiera białko do budowy mięśni. Jest to po prostu „doskonały pokarm natury.”
Gdyby tylko to było prawdą…

Jeśli uważasz, że prezentowany we wstępnie opis mleka jest faktycznym stanem rzeczy, to co mam do powiedzenia, na zawsze rozwieje Twój obraz na temat jego walorów odżywczych. Bo oto są fakty: większość „mleka” od krowy, które obecnie jest produkowane, tak naprawdę już nie ma nic wspólnego z mlekiem, za to bardziej przypomina toksyczną zupę szkodliwych substancji chemicznych, która może zniszczyć Twoje zdrowie.

Przeczytaj cały artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, co tak naprawdę pijesz za każdym razem, kiedy raczysz się szklaneczką „mleka”. Twoje poglądy na nie zmienią się na zawsze.

To mleko jest produkowane przy pomocy hormonów 

Produkcja mleka była kiedyś zajęciem czasochłonnym i pracochłonnym, ale dzisiejszy rolnik jest w stanie zgromadzić więcej mleka w krótszym czasie, niż kiedykolwiek wcześniej. Chociaż nowoczesne technologie hodowli spowodowały wzrost produkcji mleka, narkotyki są prawdziwym powodem, dla którego produkcja mleka jest tak wydajna.

To hormony są przyczyną problemów 

Północnoamerykańskie bydło mleczne ma rutynowo wstrzykiwane rBGH – rekombinowany bydlęcy hormon wzrostu – zwiększający ilość produkowanego mleka.  Zastrzyki te często prowadzą do rozległej infekcji, która wymaga agresywnej terapii poprzez zabiegi faszerowania krowy antybiotykiem. Niestety, podczas gdy zastrzyki rBGH powodują wzrost produkcji mleka, leki podawane wcześniej zwierzęciu pozostają w mleku po pasteryzacji. Co gorsza antybiotyki i zainfekowane białe krwinki również przedostają się do produkowanego mleka, a także są w stanie przetrwać proces pasteryzacji. Ostatecznie, te zanieczyszczenia trafiają do twojego żołądka, jak i do żołądków tych, których kochasz. Dzisiejsze bydło przypomina kulturystów – jest faszerowane chemią. Stosowane przy wytwarzaniu mleka leki niosą ryzyko komplikacji zdrowotnych wśród ludzi i zwierząt.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

Konsekwencje spożywania mleka zanieczyszczonego IGF-1 i innymi hormonami

rBGH wstrzykuje się krowie, aby podwyższyć u niej poziom IGF-1, co skutkuje zwiększeniem produkcji mleka. Ludzkie i bydlęce IGF-1 jest pod względem chemicznym identyczne. Ważne, by mieć tego świadomość, ponieważ gdy poziomy IGF-1 jest sztucznie podwyższony u krów, to IGF-1 przedostaje się do mleka, które jest sprzedawane. I ten IGF-1 nie niweluje się po procesie pasteryzacji. Więc pijąc takie mleko razem z nim otrzymujemy dawkę IGF-1.

Zmaksymalizowana, fabryczna produkcja mleka

Ale poczekaj. Zanim kupisz 30 litrów skażonego mleka w nadziei na przyrost masy mięśniowej wiedz, że podwyższony poziom IGF-1 u dorosłych wiąże się z większą zachorowalnością na różnego typu nowotwory i powstawanie guzów.

Nawet dzieci nie są odporne na podwyższony poziom IGF-1, czego skutkiem może być zachorowanie w dzieciństwie na śmiertelnego raka kości. Choroby związane z IGF-1 w młodym wieku nie kończą się na raku kości. Inne niepożądane skutki to  cukrzyca typu 1-ego (przez zniszczenie komórek trzustki produkujących insulinę), reakcje alergiczne, alergie, infekcje ucha i migdałków, moczenie nocne, astma, krwawienie jelit, wzdęcia, zgaga, bóle głowy … niestety niektóre osoby nauczyły się żyć z tymi objawami i nic z tym nie robią.

Skutki uboczne picia skażonego mleka mogą być różne, ponieważ oprócz skażenia mleka hormonem IGF-1, może być pełne innych hormonów: estriadiolu, estriolu, progesteronu, testosteronu, 17-ketosteroidu,  kortykosteronu. W mleku pakowanym w plastikowy pojemnik poziom zanieczyszczeń wzrósł ostatniego czasu 11-stokrotnie.

Jako ciekawostkę powiem wam, że rBGH podawane jest w celu zwiększenia IGF-1 a co za tym idzie, zwiększonej produkcji mleka u krowy. Zwierzęta podłączone są do dojarek i w systemie agresywnego odsysania mleka uszkadzane są wymiona krowy, które ropieją a ta ropa, pokazują to badania znajduje się również w mleku … smacznego!

Tak więc, podczas gdy wstrzykiwanie krowom hormonów i antybiotyków jest dobrą wiadomością dla dużych firm farmaceutycznych i producentów mleka, obecność tych zanieczyszczeń w naszym zaopatrzeniu w żywność jest szkodliwa dla zdrowia.

Pić więcej mleka?

Do tej pory prezentowane dowody naukowe wzywające do zwiększenia konsumpcji mleka są wyzwaniem dla przemysłu mleczarskiego. Najnowsze statystyki pokazują, że 20% amerykańskiego nabiału pod postacią mleka jest zanieczyszczone.

Źródła :

  1. T. B. Mepham and others, „Safety of milk from cows treated with bovine somatotropin,” LANCET Vol. 344 (November 19, 1994), pgs. 1445-1446.
  2. Judith C. Juskevich and C. Greg Guyer, „Bovine Growth Hormone: Human Food Safety Evaluation.” SCIENCE Vol. 249 (1990), pgs. 875-884.
  3. C. Xian, „Degradation of IGF-1 in the Adult Rat Gastrointestinal Tract is Limited by a Specific Antiserum or the Dietary Protein Casein,” JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY Vol. 146, No. 2 (August 1, 1995), pg. 215.
  4. Mariana Resnicoff,… and Renato Baserga, „The Insulin-like Growth Factor I Receptor Protects Tumor Cells From Apoptosis IN VIVO,” CANCER RESEARCH Vol. 55 (June 1, 1995), pgs. 2463-2469.
  5. J. Gillespie, et al. Inhibition of pancreatic cancer cell growth in vitro by the tyrphostin group of tyrosine kinase inhibitors. Br.-J-Cancer, Dec 1993, 68(6), pp. 1122-1126.
  6. Atiq, et al. Alterations in serum levels of insulin-like growth factors and insulin-like growth-factor-binding proteins in patients with colorectal cancer. Intl-J-Cancer, May 1994, 57(4), pp. 491-497.
  7. T. Yashiro, et al. Increased activity of insulin-like growth factor-binding protein in human thyroid papillary cancer tissue. Jpn-J-Cancer-Res., Jan 1994, 85(1), pp. 46-52.
  8. E.A. Musgrove, et al. Acute effects of growth factors on T-47D breast cancer cell cycle progression. Eur-J-Cancer, 29A (16), 1993, pp. 2273-2279.
  9. J.A. Figueroa, et al. Recombinant insulin-like growth factor binding protein-1 inhibits IGF-I serum, and estrogen-dependent growth of MCF-7 human breast cancer cells. J-Cell-Physiol., Nov 1993, 157(2), pp. 229- 236.
  10. C.C. Kappel, et al. Human osteosarcoma cell lines are dependent on insulin-like growth factor I for in vitro growth. National Cancer Institute (NCI) Cancer-Res., May 1994, 54(10), pp. 2803-2807.
  11. Clark Grosvenor, Hormones and Growth Factors in Milk, Endocrine Review, 14:6, 1992.
  12. Nutrition Action Healthletter, April 1990
  13. Valachovicova T, Slivova V, Sliva D. Cellular and physiological effects of soy flavonoids. Mini Rev Med Chem. 2004 Oct;4(8):881-7.

 



22 Komentarze

  1. Co za bzdury…może w Ameryce tak jest ale napewno nie w Polsce, sama dobrze wiem jak wyglada produkcja mleka u polskich rolników oraz jak dokładnie jest badane zanim trafi na sklepowe pułki

  2. Autor w/w tekstu wspomina wylacznie o krowach hodowanych w USA. Jaki to ma zwiazek z rynkiem EU??
    I chcialbym zauwazyc, ze bibliografia na ktorej autor sie opiera jest strasznie stara. To sa wczesne lata 90te.
    Nie jestem expertem, o ile moglo tak byc to teraz napewno jest inaczej (nie twierdze ze zdrowo, nie mylic tego prosze). A juz napewno w samej PL jest ogromna roznica wzgledem tynku amerykanskiego. Oczywiscie ma zdrowy plus.
    Zatem czemu autor w/w tekstu nas straszy? Na co? Po co? Nie lepiej zrobic update w temacie i w regionie…

  3. Gratuluję autorowi kompletnej niewiedzy na temat produkcji mleka w Polsce. Jeżeli nie masz o czymś pojęcia to o tym nie pisz! Po pierwsze w całej UE jest zakaz stosowania hormonów wzrostu i całe mleko w obrocie jest badane bardzo szczegółowo na ich obecność tak samo jak na wszelkie antybiotyki i cała inna chemię. UE idzie nawet dalej zakazuje stosowania części antybiotyków takich jak cefalosporyny ponieważ ich śladowe ilości mogą przy dłuższym piciu mleka (10 lat) spowodować uodpornienie się na nie przez bakterie -kwestia leczenia ludzi. A tak większość mleka w Polsce produkowana jest w mega ekologiczny sposób w porównaniu z reszta krajów rozwiniętych. Do tego wprowadza się nowe technologie takie jak Efektywne Mikroorganizmy, które zastępują chemię przemysłowa w tech. prod. mleka. A jakby ktoś przyczepił się do soi to tak jest GMO jak 99% jej produkcji na świecie wiec jedząc zwykłego kurczaka czy kotlecika to niestety one też są na GMO.

  4. Dzień dobry! Jestem lekarzem weterynarii specjalista chorób przeżuwaczy i zagotowało sie we mnie po przeczytaniu tych bzdur.Autor tego artykułu nie ma zielonego pojęcia o tym co się dzieje z mlekiem między krowim wymieniem a nasza lodówką. Rolnik po leczeniu krowy antybiotykiem , tak boi sie kary za wykrycie tzw.substancji hamujących w jego mleku, że wozi po kilka razy próbki mleka do laboratorium zanim odda je do mleczarni. Kara za cos takiego zrujnowalaby jego gospodarstwo. Antybiotyki u krów są wykorzystywane ale zastosowanie kazdego leku to KOSZT!!!, musi byc przemyslane i poparte badaniem. Dzieci sa o wiele bardziej nafaszerowane antybiotykami niz krowy bo lekarz ich nie bada tylko wypisuje recepte zze biurka i następny mały pacjent. Dojarka którą doi sie krowy jesliby dzialała tak jak pisze autor w dzisiejszych czasach spowodowała by ze po 3 dniach rolnik ma mleko „pozaklasowe”przez zawartosc bakterii i komórek somatycznych i NIE OPŁACA mu sie juz produkowac mleka. Hormony stosuje się w rozrodzie bydła ale to tez kosztuje i musi byc przebadane i przemyslane. a substancje stymulujace wzrost i mlecznosc NIE WYSTĘPUJĄ w Uni Europejskiej. Miedzy kosztami leków a ceną za mleko jest taki rozjazd żę bardzo często NIE OPŁACA SIĘ PODAWAC LEKÓW!Przez takich ignorantów jak ten pan który napisał w/w artykuł metodą wytnij/wklej z jakiejs amerykanskiej gazety z lat 90 cena mleka moze jeszcze bardziej spadac i wtedy bedziemy skazani na takie mleko o którym On pisze bo naszym rolnikom nie bedzie sie opłacało produkowac lepszego.

  5. Ja mam tylko cichą nadzieję, że powyższe komentarze mają pokrycie chodź % w rzeczywistości, chociaż fakty w liczbie zachorowań oraz licznych wyrywkowych kontrolach jasno pokazują, że w polskim mleku znajdują się resztki antybiotyków i w pewnych partiach mleka hormony IGF1, dziewczyny 13lat z rozmiarem biustu G, IGF1 jest świetnym przykładem na niekontrolowany rozrost piersi. Tak jak już wspominałem unia europejska to jednostka absurdu i na każdym kroku są niedociągnięcia. To, że są normy na antybiotyki w mleku nie znaczy, że ta ilość, śladowa bo śladowa nie zagraża naszemu zdrowiu. Piszecie mi, że robię nagonkę na polskie mleko, ale jakiś powód chyba mam, nie jestem ignorantem względem swojego zdrowi, nie mam zamiaru brać na tapetę naturalnych nie przetworzonych produktów i zachęcać do ich niejedzenia. Jak chcecie to pijcie ja się nie obrażę ale nie wierzcie ślepo w normy UE

    • Powinien pan po prostu napisać”Nie pijcie mleka w USA” a nie nie pijcie mleka w Polsce. Od 10 lat lecze krowy w Polsce i po prostu miedzy tym co Pan napisał a rzeczywistością jest przepaśc. Na zdrowy rozum jesli np. co 3 cia krowa w stadzie dostałaby sprowadzony z USA rBGH,i co trzecia z nich doznałaby efektów ubocznych czyli „rozległej infekcji”i wymagałaby leczenia koszt który poniósłby hodowca przy stadzie np. 50 sztuk to:dawka rBGH (szacuje ze ok.70zł bo nigdy sie z tą substancją nie spotkałem)x17=1190zł, leczenie rozległych infekcji x6 600zł za leczenie+ koszt wylanego mleka z zawartoscia antybiotyku od 6 krów przez 7 dni =2415zł. W sumie mamy ok 4 tys zł. Żeby tyle zarobić w gospodarstwie na czysto trzeba wyprodukować 28 tys.litrów mleka( wyprodukowanie 1 litra kosztuje rolnika 90gr a w mleczarni ma ok.1,15zł, czyli na 1 litrze zarabia 15gr).28 tys. litrów mleka jego krowy produkuja przez miesiąc. Czyli na same eksperymenty z nieznanymi u nas hormonami, za które mozna pójść siedzieć (BO SĄ ZABRONIONE!!!!)i po których krowy warte po 8 tys zł za sztukę mogą się rozchorować i np. stracic odporności i stac sie bardziej podatne na choroby, rolnik ma doić krowy przez miesiąc…Tu nie ma logiki.Estradiol,Estriol,Testosteron i rBGH sa w Polsce zakazane ,nie można ich kupić i ja jako lekarz weterynarii wiem o tym bo WSZYSTKIE leki które dostaja krowy MUSZA przejsc przez moje rece. Kazdy samochód który odbiera mleko z gospodarstwo ma kilka komór z mlekiem i KAZDA jest badana w mleczarni pod kątem bakterie, pozostałosci antybiotyków i komórki somatyczne(np.leukocyty). Mleczarnie w Polsce eksportują 50% mleka to jest ich być albo nie być. Jesli mleczarnia wziełaby takie mleko o którym Pan pisze i puściła je dalej….tysiace ludzi traci prace. Przy dzisiejszej konkurencji miedzy mleczarniami mleko musi mies super jakośc.

  6. Jak we wszystkim radzę zdrowy rozsądek,alkohol tez szkodzi w nadmiarze,a w normalnych dawkach nie,wiec pijmy nasze mleczko „na zdrowie”i nie dajmy sie zwariować w żadna stronę.Normy mozna „naciągnąć” wszędzie tam gdzie zależne to jest od człowieka czy to w UE czy USA,ale komuś trzeba zaufać :ZDROWEMU ROZDADKOWI!Wszystkiego najzdrowszego wszystkim życze 🙂

  7. Mleko jest dla cieląt i gdyby sztucznie krów nie zapładniano to między jednym cielakiem a drugim nie dawałaby tego mleka. Nawet jeśli krów się nie szpicuje aż w takim stopniu hormonami i antybiotykami, to wciąż laktoza jest nietrawiona prawidłowo przez ludzki organizm. Polecam przerzucenie się na mleko kokosowe, owsiane lub migdałowe, które robione w domu przy pomocy miksera są nie tylko tanie, ale zdrowe i pyszne.

  8. Przepraszam, ale muszę skomentować ten obrazek i treść artykułu. jestem z wykształcenia zootechnikiem i uważam, ze niestosowne jest publikowanie zdjęcia chorej, cierpiącej chudej krowy krowy z urwanym więzadłem podtrzymującym wymię. jest to wprowadzanie w błąd czytelników i fałszowanie faktów, że zdrowa krowa wygląd w ten sposób i ze jest utrzymywana w takich warunkach. Krowy w Polsce w gospodarstwach obciętych nadzorem weterynaryjnym są w bardzo dobrej kondycji a żeby dawały mleko dobrej jakości to ich organizm także musi być wony od chorób i pozostawać w optymalnej kondycji, już nie wspomnę ze krowy to jedne z najbardziej wybrednych i wrażliwych na niedogodności środowiskowe zwierząt gospodarskich i każda niedogodność odbija się na kondycji zdrowotnej oraz na obniżeniu dziennej produkcji mleka, dlatego tez krowa musi być bardzo zadbana aby w ogole dawała mleko. Tak jak było zaznaczane już wcześniej w Polsce nie mamy dostępu do mleka od krów amerykańskich, a nasze krajowe obostrzenia są znacznie bardziej rygorystyczne niż w Ameryce. Także naprawdę nie rozumiem propagandy negującej mleko krowie które jest dla nas lepiej przyswajalne niż mleko roślinne. Radzę zgłębiać temat zanim się napisze artykuł. pozdrawiam

    • Co do pierwszej części wypowiedzi zgadzam się i popieram, to końcowa część mija się z faktem… mleko krowie lepiej przyswajane niż roślinne, nie sądzę, pasteryzowane UHT pozbawione mikroflory kontra naturalne roślinne zaopatrzone w pełną game mikro, makro elementów nie utlenionych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu itp

        • …może warto kupic raz mleko kokosowe a raz nasze polskie. Jesli go nie kupimy raz na jakis czas, nie kupimy tez polskiego jogurtu naturalnego,twarogu i żółtego sera. Bo nikt ich juz nie bedzie produkował. Nie ograniczajmy naszego myslenia o jedzeniu tylko do PRZYSWAJANIA….

        • Zgadzam się tylko z wypowiedzią „niestosowne jest publikowanie zdjęcia chorej, cierpiącej chudej krowy z urwanym więzadłem podtrzymującym wymię” Nie mam zamiaru mówić i pisać o tym co jest wygodne i stosowne. Ja piszę o życiu i zdrowiu ludzi, dlatego piszę prawdę i tylko prawdę a to, że byliście całe życie okłamywani to już nie moja wina.

          • Skoro pisze Pan prawde prosze podac mi miejsce gdzie mozna kupić wymienione przez pana estrol,estradiol,testosteron i rBGH.Albo jakąs wzmiankę na temat stosowania tych substancji w Polsce. kazda substancja stosowana w zywieniu, czy leczeniu bydła jest opisana na 1000 doswiadczen, jest na niej zrobione tysiace doktoratów i prac magisterskich. Skoro to jest powszechnie u nasz wykorzystywane prosze o konkrety.

  9. Ale nic sie nie mowi o gmo it o tym ze bydlo w polsce jest karmione od 2013 roku!!!!!! To jest dopiero szkodliwe, podpisanie umowy z ameryka przez ex prezydenta komorowskiego spowoduje ze nie tylko mleko bedzie zatrute ale takze mieso.
    Juz nawet doktor Zieba cytowal ze w 2017 roku ma przybyc do polski gmo soja z argentyny ktora bedzie faszerowane nasze bydlo!

    • Super jak napisałem wyzej sprawdź na świecie nie ma już prawie soi nie GMO wpierdzielamy to w każdym mięsie mleku jajach od wielu lat! I nawet nikt nie zauważył ale teraz zaczęła się dyskusja grubooo

      • Jestem z rocznika 84 , w moim dzieciństwie chodziłem obok do wujka gdzie piłem mleko prosto od krowy , która wróciła z pastwiska a wieczorem dostała siana które skoszono na łące obok . Te tereny nigdy nie widziały wielkich maszyny , które wylewają Hektolitry chemi . Sama natura.Ludzie z zewnątrz wa każdym razem mówili fuj na samą myśl… współczuję im. Niestety dzisiaj nawet gdy ta sama słowa wróci z tej samej łąki , bez tych wielkich maszyn i chemi ,. Ehh deszcz który beztrosko pada niby z nieba i podlewa tą trawę zawiera więcej związków chemicznych niż w tamtych czasach ta maszyna ,która mogłaby przejechać przez to miejsce.. tego już nie unikniemy , mleko chude, pełne , light… jakbyś nie nazwał ono nawet nie stało obok tamtej krowy.

  10. Cytat z wikipedii|”Posilac – rekombinowany bydlęcy hormon wzrostu, zwiększa produkcję mleka u otrzymujących go krów. Ze względu na zwiększoną podatność tych krów na infekcje (związaną ze wzrostem mleczności[5]), otrzymują one wyższe dawki antybiotyków; nie stwierdzono bezpośredniego działania rBGH na ludzi. rBGH nie został dopuszczony do użytku w Kanadzie i niektórych krajach Unii Europejskiej. Z dniem 01.01.2000 r. wycofany z użycia w krajach UE.

Dodaj komentarz