Dlaczego papież Franciszek zmienił dietę?

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jako że lubię papieża Franciszka ostatnie czasy sporo czytałem na jego temat, jak się okazuje papież bardzo lubi najróżniejsze pasty, makarony i wszystkie rodzaje węglowodanów … jak sam mówi mógłby jeść spaghetti do każdego posiłku. Jednak papież Franciszek zaczął borykać się z problemami zdrowotnymi i przybrał sporo na wadze. Lekarze i dietetycy, po przeanalizowaniu  jego przypadku. Stwierdzili że papież Franciszek musi ograniczyć węglowodory do minimum. Jego dieta została zoptymalizowana pod indywidualne parametry fizjologiczne a  ilość węglowodanów została zmniejszona do 3x w tygodniu.
Cały wywiad : http://www.nbcnewyork.com/news/national-international/Pope-Francis-Cut-Back-Pasta-Weight-Gain-298470571.html

Jeden z Doktorów i dietoterapeutów papieża wyjaśnił bardzo szczegółowo dlaczego postanowili zastosować dietę bogato odżywczą i zamienić węglowodany o wysokim IG na optymalniejsze źródło energii jakim są tłuszcze.

Osoby, spożywające produkty o zwiększonym IG mogą być znacząco narażone na zachorowanie na raka płuc. Wynika to z badania opublikowanego w amerykańskim czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention

Indeks glikemiczny określa produkty na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi, a także czasu pojawienia się zmian. Jest szczególnie istotny u diabetyków.

Logiczne zatem jest, iż pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają stężenie glukozy bardziej niż pokarmy o IG średnim, czy niskim.

Produkty o wysokim IG to między innymi – makaron, biały chleb, ryż biały oczyszczony oraz wszystkie węglowodany oczyszczone. Wśród produktów o niskim IG możemy wyróżnić – bataty, kukurydzę, rośliny strączkowe oraz soczewicę

Ładunek glikemiczny (ŁG) jest oceną ilości węglowodanów zawartych w pożywieniu. Opierająca się na wartości IG oraz rozmiarze porcji.
Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

 

snp:motywator
VideoBlog: www.motywator.tv
insta: https://www.instagram.com/motywator.tv/

_________________________________________
Na podstawie badań autorstwa dr Xifeng Wu, z Wydziału Epidemiologii na University of Texas MD Anderson Cancer Center potwierdzono jak istotny jest IG w naszej diecie w stosunku do chorób nowotworowych, w tym nowotwóru żołądka, jelita grubego oraz trzustki.

W dietach wysokoglikemiczncych zachorowalność na raka płuc jest o 49% wyższa

Naukowcy teksańskiego uniwersytetu przeanalizowali badania 1905 osób chorych na raka płuc i 2413 zdrowych. W ramach tego uczestnicy byli proszeni o ujawnienie historii chorób i nawyków żywieniowych.

Zespół przeliczył zawartość IG w pożywieniu uczestników na podstawie tabeli IG – International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values 2008. Następnie uczestnicy zostali podzieleni na kwintale, na podstawie otrzymanych wyników.

W stosunku do uczestników z najniższym kwintalem IG w diecie, najwyższy kwintal miał o 49% większe ryzyko zachorowalności na raka płuc, a o 92% wyższe ryzyko rozwoju raka płaskonabłonkowego płuc, który stanowi około 25-30% nowotworów płuc.

Naukowcy odkryli również związek ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na adenocarcinoma (nowotwór zapoczątkowany w gruczołowatej tkance) u osób z dietą wysokoglikemiczną.

Ryzyko zachorowania na raka płuc wśród niepalących z dietą o wysokim IG jest nadal wysokie

Wśród pacjentów, którzy nigdy nie palili – palenie jest główną przyczyną raka płuc – naukowcy odkryli, że osoby w najwyższym kwintalu IG były ponad dwukrotnie bardziej narażone na zachorowanie na raka płuc niż w najniższym kwintalu.

U większości badanych wysoki ŁG nie podnosił ryzyka zachorowalności na raka płuc. U niepalących w najwyższym kwintalu ŁG stwierdzono o 81% większe ryzyko wystąpienia nowotworu płuc, w porównaniu z osobami w najniższych kwintalach ŁG.

Oto jak Dr Woo skomentował wyniki:

„Chociaż to palenie jest główną, dobrze opisaną przyczyną rozwoju raka płuc, to nie uwzględnia jednak ich wszystkich zmian. Badanie to dostarcza dodatkowych dowodów na to, że dieta może samodzielnie i wspólnie z innymi czynnikami pływać na etiologię nowotworu płuc.

Wyniki tych badań sugerują, iż utrzymanie zdrowego stylu życia, zmniejszenie pokarmów i napojów o wysokim indeksie glikemicznym mogą posłużyć jako środki zapobiegawcze rakowi.

Chociaż autorzy nie są w stanie dokładnie wskazać, dlaczego diety o wysokim IG mogą podnosić ryzyko zachorowania na raka płuc, to stwierdzają, iż prowadzi to do zwiększonego poziomu glukozy i insuliny we krwi, które występują w produktach spożywczych o wysokim IG. Co za tym idzie – zwiększone prawdopodobieństwo nietolerancji glukozy i insulooporność

Naukowcy przyznają, że podczas badania mogły wystąpić odchylenia. Dla przykładu – IG i ŁG kalkulowany był na samodzielnym podaniu spożywanych produktów przez danego uczestnika, co mogło nieść za sobą błędy. Autorzy nie byli również w stanie określić czy pacjenci chorowali na cukrzycę, nadciśnienie czy choroby serca.

Mimo wszystko naukowcy nadal przekonują o związku pomiędzy dietą o wysokim IG, a rakiem płuc. Przyszłe badania będą nastawione na większa precyzję pod kątem grup etnicznych i rasowych.

„Jeżeli wyniki badań są potwierdzone, pracownicy służby zdrowia powinni być świadomi związku pomiędzy indeksem glikemicznym, a rakiem płuc, aby mogli informować pacjentów i opinię publiczną o zmianach w diecie na rzecz profilaktyki raka płuc” mówi Dr Wu

Medical News Today niedawno opublikował badanie dotyczące cukrzyków typu 1, którzy narażeni są na zwiększone ryzyko niektórych nowotworów, ale obniżone dla innych.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz