Chleb własnej roboty bez mąki z ziarnami i orzechami – suszony

Podziel się ze znajomymi :)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

* 1 szklanka słonecznika

* 1 szklanka siemienia lnianego

* 1, 5 szklanki płatków owsianych

* 10 łyżek mielonego lnu (można kupić gotowy sklepie lub bardzo dokładnie zmielić siemię lniane)

* 1 łyżka soli (wg uznania i upodobań)

* 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego

* 1, 5 szklanki letniej wody

* orzechy, migdały, pestki z dyni.

Wykonanie:

1. Mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy do nich wodę, olej i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wchłonięcia.

2.Z masy formujemy bochenek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni na 4h . Po wystygnięciu można delektować się własnym wyrobem. Ps. Chleb na bazie nasion, orzechów lub pestek, które zawierają podwyższoną  zawartość  kwasów tłuszczowych omega-3 należy suszyć na słońcu lub piec w minimalnej temperaturze w piekarniku.

 

 

7 Komentarze

  1. Przez ile czasu moze stać w chlebaku ? Bo caly taki chlebek to ok 12 kromek czyli 6 porcji a ze ja sama w domu go jem stąd pytanie 🙂 wyszedł super wszystko według przepisu mniam 🙂

Dodaj komentarz